Szukasz pomysłu na lekki podwieczorek? Nic prostszego! Ciasto "Babie lato" sprawdzi się w tej roli idealnie.
Do jego przygotowania nie musisz nawet mieć szczególnych umiejętności, ani składników. Jest tylko jedna wada - jeśli postawisz na stole całą blachę, musisz mieć świadomość, że ciasto zniknie w oka mgnieniu.
Od razu lepiej jest więc zrobić więcej. Smacznego!
Ciasto "Babie lato". Składniki:
- ciasto:
- 5 jajek
- 200 g masła
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki miodu
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka do proszku pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka octu
- krem:
- 3 szklanki śmietany kremówki 30 %
- 500 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- dodatkowo: mały słoiczek dżemu porzeczkowego
- płatki migdałów i kokos do dekoracji
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Ciasto "Babie lato". Wykonanie:
Ciasto:
- Masło, miód, cukier, kakao, rozpuścić i zostawić do wystygnięcia.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Jajka wymieszać w misce z octem.
- Do przestudzonej masy dodać jajka, wymieszać mikserem.
- Miksując dalej dodawać porcjami mąkę.
- Blachę (24x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w 165 st ok. 40 min.
- Gdyby ciasto zbyt szybko z wierzchu się rumieniło to w razie potrzeby przykryć folią aluminiową.
- Ostudzić, następnie przekroić na dwie części.
Masa:
- Do misy przelać dobrze schłodzoną śmietanę;zmiksować.
- Pod koniec miksowania dodać cukier puder i serek mascarpone.
- Spodnią część ciasta posmarować cienko dżemem, następnie wyłożyć masę; zostawiając ok. 3 pełne łyżki na wierzch ciasta, przykryć kolejnym plackiem.
- Rozsmarować pozostawioną masę i udekorować uprażonymi migdałami i wiórkami kokosowymi...
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.