Stefankę uwielbiają zarówno dzieci, jak i gospodynie domowe. Nie dość, że jest pyszna, to nie wymaga dużego nakładu pracy. Podstawowy przepis na Stefankę składa się jedynie z pachnącej wanilią i kakaem masy z kaszy manny oraz dwóch warstw herbatników. Uwaga, ciasto znika z blaszki w zawrotnym tempie!
Przepis na ciasto Stefanka. Potrzebne składniki
- 250 g herbatników maślanych
- 250 g masła
- 1 litr mleka pełnotłustego
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 łyżki kakao
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- Szczypta soli
Przepis na ciasto Stefanka. Sposób przygotowania
- Spód kwadratowej blaszki o boku 25 cm wysmaruj masłem i ułóż warstwę herbatników
- Do garnka wlej mleko, dodaj masło, cukier waniliowy, cukier i szczyptę soli, wszystko zagotuj
- Do garnka dodaj kaszę i żółtko, podgrzewaj ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje
- Zestaw z ognia, dodaj kakao i ponownie wymieszaj
- Masę wylej na herbatniki, wygładź łyżką
- Na wierzch ułóż kolejną warstwę herbatników
- Ciasto odłóż w chłodne miejsce do zastygnięcia
Czytaj także: Makaron z cukinią. Prosty przepis Ani Lewandowskiej
Ciasto pokrój w prostokąty zgodnie z krańcami herbatników. Wierzch możesz dodatkowo polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!