Tort grzybowy? Zgadza się! Trochę ciasta i te wspaniałe grzyby - topowy składnik złotej polskiej jesieni. Wyobraź sobie, że te dwa składniki można połączyć.
A taki duet jest... wyśmienity! Gwarantujemy, że nie będziesz miała później ochoty na deser. Tak przygotowany obiad to strzał w dziesiątkę, gdy nie masz na nic czasu. Niebo w gębie!
Tort grzybowy. Potrzebne składniki
Składniki na ciasto:
- 30 dag mąki,
- 10 dag margaryny,
- 1 jajko + 1 żółtko,
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka śmietany,
- Około ¾ łyżeczki soli czosnkowej,
- Jajko do smarowania,
- Kminek do posypania
Nadzienie:
- 1 duża cebula, lub 2 mniejsze,
- 40 dag pieczarek,
- 40 dag leśnych grzybów,
- 3 duże jajka,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 -2 łyżki bułki tartej,
- Sól,
- pieprz do smaku,
- 1 łyżka śmietany,
- Olej do smażenia
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Tort grzybowy. Sposób przygotowania
- Ciasto:
- Mąkę przesiewamy na stolnicę.
- Dokładamy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.
- Gotowe dzielimy na 2 części.
- Pierwszą częścią wykładamy dno tortownicy.
- Nakłuwamy je widelcem.
- Na ciasto wykładamy nadzienie grzybowe.
- Przykładamy drugą częścią ciasta.
- Z jego części wycinamy kilka grzybków do dekoracji wierzchu.
- Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Przyklejamy grzybki i także je smarujemy.
- Całość posypujemy kminkiem.
- Ciasto pieczemy około 40 minut w 180°C.
- Nadzienie:
- Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.
- Do gotowej dokładamy pokrojone w plasterki grzyby.
- Razem smażymy do ich miękkości.
- Doprawiamy do smaku.
- Między czasie jajka gotujemy na twardo.
- Gotowe, lekko przestudzone grzyby delikatnie miksujemy.
- Dokładamy do nich bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę oraz pokrojone w kostkę jajka.
- Całość doprawiamy do smaku.
- Nadzienie wykładamy na wyłożone ciasto kruche.
I gotowe. Smacznego!