Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Ciekawy pomysł na obiad. Przepis na tort grzybowy

0

Nie możesz się zdecydować, czy masz ochotę na coś słodkiego czy jednak zjadłabyś obiad? Nie ma problemu. Zrób... tort grzybowy. To zdecydowanie niezwykle ciekawy pomysł na obiad. A dodatkowo niezwykle prosty i nie wymaga dużo czasu na przygotowanie. A smak? Mmmm... pyszny!

Ciekawy pomysł na obiad. Przepis na tort grzybowy
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Tort grzybowy? Zgadza się! Trochę ciasta i te wspaniałe grzyby - topowy składnik złotej polskiej jesieni. Wyobraź sobie, że te dwa składniki można połączyć.

A taki duet jest... wyśmienity! Gwarantujemy, że nie będziesz miała później ochoty na deser. Tak przygotowany obiad to strzał w dziesiątkę, gdy nie masz na nic czasu. Niebo w gębie!

Tort grzybowy. Potrzebne składniki

Składniki na ciasto:

  • 30 dag mąki,
  • 10 dag margaryny,
  • 1 jajko + 1 żółtko,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka śmietany,
  • Około ¾ łyżeczki soli czosnkowej,
  • Jajko do smarowania,
  • Kminek do posypania

Nadzienie:

  • 1 duża cebula, lub 2 mniejsze,
  • 40 dag pieczarek,
  • 40 dag leśnych grzybów,
  • 3 duże jajka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 -2 łyżki bułki tartej,
  • Sól,
  • pieprz do smaku,
  • 1 łyżka śmietany,
  • Olej do smażenia

Tort grzybowy. Sposób przygotowania

  • Ciasto:
  • Mąkę przesiewamy na stolnicę.
  • Dokładamy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.
  • Gotowe dzielimy na 2 części.
  • Pierwszą częścią wykładamy dno tortownicy.
  • Nakłuwamy je widelcem.
  • Na ciasto wykładamy nadzienie grzybowe.
  • Przykładamy drugą częścią ciasta.
  • Z jego części wycinamy kilka grzybków do dekoracji wierzchu.
  • Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Przyklejamy grzybki i także je smarujemy.
  • Całość posypujemy kminkiem.
  • Ciasto pieczemy około 40 minut w 180°C.
  • Nadzienie:
  • Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.
  • Do gotowej dokładamy pokrojone w plasterki grzyby.
  • Razem smażymy do ich miękkości.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Między czasie jajka gotujemy na twardo.
  • Gotowe, lekko przestudzone grzyby delikatnie miksujemy.
  • Dokładamy do nich bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę oraz pokrojone w kostkę jajka.
  • Całość doprawiamy do smaku.
  • Nadzienie wykładamy na wyłożone ciasto kruche.

I gotowe. Smacznego!

Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Groźna sytuacja na pokładzie samolotu. Ursula von der Leyen udzieliła pierwszej pomocy pasażerowi
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić