Obwarzanki odpustowe to, obok poznańskich rur, miodku czy szczypek, najpopularniejsze przekąski we Wszystkich Świętych. Są sprzedawane często również na innych wydarzeniach religijnych. Nie może ich rzecz jasna zabraknąć 1 listopada. Z tym przepisem możesz jednak zaoszczędzić parę groszy i zrobić je sama w domu. Smakować będą jeszcze lepiej niż kupione!
Obwarzanki odpustowe. Składniki
- 200 g mąki
- 2 jaja
- 2 łyżeczki cukru
- płaska łyżeczka soli
- białko jaja (opcjonalnie)
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Obwarzanki odpustowe. Sposób przygotowania
- Ze składników wyrobić gładkie ciasto.
- Urywać po kawałku ciasta wielkości dwóch orzechów włoskich i robić cienkie wałeczki, a z wałeczków długości około 10 cm lepić kółeczka. Należy pamiętać, że ciasto nie ma żadnych dodatków zwiększających objętość, obwarzanki nie urosną i będą takiego rozmiaru, jaki zrobimy.
- Wrzucić obwarzanki na osolony wrzątek, wyłowić zaraz po wypłynięciu na powierzchnię.
- Sparzone obwarzanki ułożyć na blasze i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza na złoty kolor z obu stron przez około 10-15 minut na stronę, w zależności od grubości obrączek.
- Gotowe obwarzanki zawiesić na lniany sznurek.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.