Choć upał nie sprzyja jedzeniu, nie możemy o nim zapominać. W gorące dni warto stawiać na świeże warzywa, które mają w sobie dużo wody i składników mineralnych. Świetnie sprawdzą się lekko kwaśne smaki podbite orzeźwiającą miętą. Innym rozwiązaniem są też owoce, które można podać w formie smoothie bowla. Tak się składa, że mamy przepisy na oba dania!
Przepis na libańską sałatkę z pietruszką. Składniki:
- pół szklanki ugotowanej kaszy bulgur
- 2 pęczki natki pietruszki
- 3 pomidory
- 3 ogórki gruntowe
- mała czerwona cebula
- liście świeżej mięty
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- sok z połówki cytryny
Przepis na libańską sałatkę z pietruszką. Wykonanie:
- Wszystkie składniki drobno pokrój
- Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i dopraw solą i pieprzem
Przepis na smoothie bowl. Składniki:
- pół zimnego mango, najlepiej je wcześniej zamrozić
- banan, również zamrożony
- 100 g jogurtu naturalnego
- kilka plasterków zimnego ananasa
- mrożone maliny
- mrożone jagody
- ulubione orzechy
- wiórki kokosowe
Przepis na smoothie bowl. Wykonanie:
- Mango, ananasa, banana i zimny jogurt zblenduj na gładko
- Przełóż masę do miski, na wierzch połóż maliny, jagody i orzechy, posyp wiórkami kokosowymi
Czytaj także: Czerstwy chleb? Możesz go jeszcze wykorzystać!
Zobacz także: Smoothie na odchudzanie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl