Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Co zrobić, by racuchy były puszyste? Znamy sposób!

0

Racuchy to danie, które kojarzy się z domowym ciepłem i smakiem dzieciństwa. Jak zrobić racuchy, by były miękkie i puszyste? Wykorzystaj ten sposób!

Co zrobić, by racuchy były puszyste? Znamy sposób!
Jak zrobić puszyste racuchy? (Getty Images, Gosia Biernikiewicz)

Racuchy cieszą się ogromną popularnością w polskich domach. To jedno z tych dań, które kojarzą się z dzieciństwem. Klasyczne racuchy to drożdżowe ciasto, do którego często dodaje się soczyste jabłka, nadające im wyjątkowy smak i aromat. Co potrzeba do ich przygotowania i jak zrobić racuchy? Przepis znajdziecie poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Domowy kebab z kurczaka. Przepis, który podbije twoje podniebienie

Jak zrobić racuchy? Przepis

Aby przygotować podstawową wersję racuchów, potrzebujesz mąki pszennej, mleka, jajek, cukru i drożdży i szczypty soli. Jeśli chcesz, aby racuchy były bardziej aromatyczne, możesz dodać także cukier waniliowy i odrobinę cynamonu.

Co jest potrzebne do zrobienia racuchów?

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 średnie jajka
  • 50 g cukru (około 4 łyżek)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
  • szczypta soli
  • 2-3 średnie jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania

Jak zrobić ciasto na racuchy? Aby przygotować ciasto na racuchy, zacznij od rozpuszczenia świeżych drożdży. Rozkrusz je do małej miseczki, dodaj łyżeczkę cukru i mąki, a następnie zalej 50 ml ciepłego mleka, odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by zaczęły pracować. W międzyczasie, w większej misce umieść przesianą mąkę, sól, resztę cukru i cukru waniliowego. Wlej aktywowane drożdże oraz resztę podgrzanego mleka, a następnie wbij jajka i dodaj odrobinę oleju.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, najlepiej używając miksera z hakiem do ciasta, aby uzyskać gładką, jednolitą masę. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę świeże jabłka, delikatnie mieszając je z ciastem. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby mogło wyrosnąć i podwoić swoją objętość.

Jak smażyć racuchy? Rozgrzej na patelni olej. Za pomocą łyżki nabieraj porcje ciasta i kładź na gorący olej. Smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

Pilnuj, aby nie nakładać zbyt dużo ciasta na raz, gdyż racuchy mogą się posklejać. Usmażone racuchy odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Jeśli chcesz urozmaicić smak racuchów, zamiast jabłek możesz dodać inne owoce, takie jak gruszki, śliwki, banany, a nawet bakalie.

O czym pamiętać podczas smażenia racuchów?

Przygotowując racuchy, warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach, które mogą wpłynąć na końcowy smak i wygląd. Unikaj najczęstszych błędów takich jak zbyt niska temperatura oleju podczas smażenia, co powoduje, że racuchy stają się tłuste i mało apetyczne. Ponadto nie zapominaj o odpowiednim czasie wyrastania ciasta – to ono jest odpowiedzialne za puszystość i delikatność, którą tak bardzo cenimy w tym daniu.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 29.11.2024 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Myśleli, że kiosk jest pusty. Osłupieli, gdy przed rozbiórką zajrzeli do środka
Katastrofa statku. Na pokładzie było 200 osób. Trwa wyławianie ciał
"Morsy" chcą bić rekord na Śnieżce. Czeskie Pogotowie Górskie apeluje
"Gruzin przeciwko Gruzinowi" Staruszka nie bała się uzbrojonych policjantów
FC Barcelona obchodzi 125-lecie istnienia
Śmiertelny wypadek w Martągu. Spłonęło auto osobowe
Macron mówi o "wstrząsie nadziei" w odbudowanej katedrze Notre Dame
Ministerstwo Kultury o finansowaniu mediów publicznych. To konieczność
Aleksandra Król-Walas wraca do startów. "Zaczynałam prawie od zera"
Takiej akcji jeszcze nie było. Betonowe schody nagle zaczęły parzyć
Wybory do Althingu. Polacy wśród kandydatów
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić