Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Co zrobić z dyni na obiad? Proste przepisy

2

Jesień to czas, kiedy dynia staje się jednym z najczęściej wykorzystywanych składników w kuchni. Zastanawiasz się, jak wykorzystać dynię w kuchni? Sprawdź nasze propozycje na obiad z dyni.

Co zrobić z dyni na obiad? Proste przepisy
Zupa krem z dyni. (Adobe Stock, Oleksandr Prokopenko)

Dynia to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Bogata w witaminy A, C i E, wspiera zdrowie wzroku, działa jako przeciwutleniacz i wzmacnia odporność. Zawiera minerały takie jak potas, magnez i żelazo, które są kluczowe dla zdrowia serca, układu nerwowego i produkcji hemoglobiny. Dynia jest również źródłem błonnika, który wspiera trawienie i pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi. Zobaczcie, jak wykorzystać miąższ dyni w kuchni.

Zupa z dyni. Przepis na idealny obiad

Zupa krem z dyni to propozycja, która nie tylko rozgrzeje, ale też dostarczy cennych wartości odżywczych. Najlepsze odmiany dyni na zupę to Hokkaido i dynia piżmowa.

Przepis na tę zupę jest prosty. Podstawowy składnik stanowi dynia, którą warto obrać i pokroić w kostkę. Gotujemy ją w bulionie warzywnym, dodając podsmażoną cebulę i czosnek. Gdy dynia jest miękka, wszystko miksujemy na gładki krem, a całość zabielamy śmietaną i doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Aby jeszcze bardziej podkręcić smak, warto dodać odrobinę oleju z pestek dyni oraz posypać zupę prażonymi pestkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Z jakiej dyni zrobisz zupę krem i deser? Jest jedna pyszna odmiana

Szybkie placki z dyni, aromatyczna pasta i zapiekanka

Drugą popularną propozycją jest przygotowanie dyniowych placków. To szybkie i smaczne danie, idealne na obiad. Do ich wykonania potrzebujemy startą dynię, jajko, mąkę oraz ulubione przyprawy. Wszystkie składniki mieszamy, formujemy placki i smażymy na złoty kolor. Placki dyniowe świetnie komponują się z jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym.

Jeśli szukasz pomysłu na szybki i łatwy dodatek do kanapek, pasta z dyni będzie idealnym rozwiązaniem. Dynię pieczemy w piekarniku, aż stanie się miękka, a następnie miksujemy ją z czosnkiem, oliwą z oliwek oraz ulubionymi przyprawami. Taka pasta doskonale sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa lub dodatek do sałatek.

Kolejną propozycją jest zapiekanka dyniowa z makaronem. To sycące danie, które zadowoli nawet największych smakoszy. Do jej przygotowania potrzebujemy ugotowanego makaronu, dyni pokrojonej w kostkę, śmietany oraz startego sera. Wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przyprawiamy i zapiekamy w piekarniku, aż wierzch stanie się złocisty.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zdecydowali się na zablokowanie Facebooka. Podali powody
Pilny apel policji. Szukają zaginionej Anity Hurbańczuk
Sprzedali zatrutą galaretę. Oto co grozi małżonkom
Rosyjskie drony zaatakowały. Mikołajów i Krzywy Róg pod ostrzałem
Kiedy siać koper? Nie zrób tego za wcześnie
Przygotowania do pochówku papieża? "Watykan ma swoje procedury"
Kontrole abonamentu RTV. Wiadomo w jakich godzinach pukają do drzwi
Zaginięcie Beaty Klimek. Policja przed domem Jana Klimka
Pożary w Japonii. Ponad 600 hektarów w ogniu
Leśnik: To nie są "biedne sierotki". Grożą za to surowe kary
Rowerzysta wjechał na pasy. Dramatyczne sceny
Pokazała zdjęcie z lasu. To polskie trufle. "Wreszcie się pojawiły"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić