Przepis na śledzia z jabłkiem wg. Kręglickich to zew nowoczesności. Daj się namówić i spróbuj go przygotować. Goście z pewnością go docenią. A że znika z talerzy tak szybko... Cóż, może lepiej od razu przygotować podwójną porcję?
Śledź z jabłkiem wg. Kręglickich. Składniki:
- 400gr śledzia matiasa, tłustego
- 3 cukrowe słodkie cebule
- 2 słodkie czerwone jabłka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki klarowanego masła
- olej z pestek winogron
- ocet jabłkowy
- gruby młotkowany pieprz
- sok z 1 cytryny
- skórka cytrynowa
- cukier
- miód
- majeranek
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Śledź z jabłkiem wg. Kręglickich. Wykonanie:
- Śledzie matiasy namoczyć w gazowanej zimnej wodzie mineralnej, na 1 godzinę z łyżką octu jabłkowego.
- Odsączyć i pokroić w skośne kawałki.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do małego garnuszka na 2 łyżki oleju, dodać 3 łyżki octu i 3 łyżki cukru lub miodu.
- Doprawić pieprzem grubo mielonym i szczyptą soli.
- Dusić do złotego skarmelizowania.
- Studzić i wykładać na śledzie lub mieszać z kawałkami i odstawić na 3 godziny do lodówki.
- Jabłko dokładnie umyć, pokroić w ćwiartki i smażyć na złoto na sklarowanym maśle z dodatkiem łyżki miodu, soku z cytryny i majeranku.
- Na jabłkach ułożyć śledzie, konfiturę cebulową i podać z kleksem gęstej kwaśnej śmietany oraz ze skórką cytrynową.
- Podawać z pieczonym ziemniakiem w mundurku lub razowym chlebem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl