Crepes Suzette to klasyczny francuski deser, który od wielu dekad podbija serca łasuchów na całym świecie. Wykonanie tego dania nie jest trudne i nie wymaga wielu składników. Podstawą naleśników jest dobre, lekkie ciasto, dopełnione przez absolutnie mistrzowski sos pomarańczowy.
Crepes Suzette - potrzebne składniki
- 250 g szklanka mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 250 ml wody gazowanej
- 2 jajka
- Szczypta soli
- Odrobina oleju
- Masło do smażenia
Sos pomarańczowy:
- Sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
- Skórka starta z jednej pomarańczy
- 175 h masła
- 125 g cukru
- 80 ml likieru pomarańczowego (np. cointreau albo triple sec)
Czytaj także: Hit! 3-składnikowe ciastko za mniej niż 5 zł
Crepes Suzette - sposób przygotowania
Naleśniki:
- Wszystkie składniki zmiksuj dokładnie, do uzyskania jednolitej masy
- Cienkie naleśniki smaż na niewielkiej ilości masła
Sos pomarańczowy:
- Na patelni skarmelizuj cukier z masłem. Gdy uzyska bursztynowy kolor, zdejmij o ognia
- Dodaj sok z pomarańczy, likier i skórkę pomarańczową
- Patelnie odłóż z powrotem na ogień. Wszystko delikatnie podgrzewaj i mieszaj, by składniki się połączyły
- Naleśniki złóż w trójkąty
- Ułóż naleśniki na patelni z sosem i lekko podgotuj, podlewając co chwilę sosem
Crepes Suzette najlepiej podawać od razu, by nie zdążyły za bardzo przesiąknąć sosem. Do sosu można dodać filety z pomarańczy. Smacznego!
Czytaj także: Przepis na domową białą nutellę. Tylko 3 składniki