Czekolada mleczna domowej roboty często jest zdrowsza od propozycji, na które możemy trafić w sklepie. Podczas samodzielnego wykonania mamy wpływ na jakość wykorzystywanych produktów. Dodatkowo tego rodzaju słodycze nie zawierają substancji słodzących czy szkodliwych konserwantów.
Przepis na czekoladę jak ze sklepu. Potrzebne składniki
- 150 g masła
- szklanka mleka
- pół szklanki cukru
- cztery łyżki kakao
- 250 g mleka w proszku
Przeczytaj także: Przepis na ciastka bez mąki. Pyszne słodycze w mniej niż 20 minut i z 3 składników
Przepis na czekoladę jak ze sklepu. Sposób przygotowania
- Zagotuj mleko w garnku, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Następnie rozpuść w nim 150 g masła.
- Kiedy masło zupełnie rozpuści się w mleku, dodaj do niego cukier i kakao. Następnie mieszaj zawartość garnka, dopóki nie uzyskasz jednolitej masy.
- Zdejmij garnek z ognia, dodaj mleko w proszku i mieszaj, aż zupełnie się rozpuści. Jeśli na powierzchni pozostaną grudki, możesz wykorzystać mikser.
- Przygotuj blaszkę, którą wyłożysz papierem do pieczenia lub śniadaniowym. Następnie przelej zawartość do niej zawartość garnka.
- Kiedy substancja ostygnie, zasłoń zawartość blaszki naczyniem, folią spożywczą lub aluminiową, a następnie wstaw do lodówki i odczekaj do następnego dnia.
Rano zdejmij z blaszki folię i pokrój czekoladę. Po kolejnych kilku godzinach w lodówce słodycze będą gotowe do zjedzenia. Smacznego!
Przeczytaj także: Ciasto bez pieczenia i bez chłodzenia w lodówce. Prosty przepis