Tort naleśnikowy powinien mieć mniejszą średnicę, ale być wyższy. Dzięki temu nie tylko lepiej się zaprezentuje na stole, ale także wygodniej będzie go kroić. Na wierzch połóż sezonowe owoce i udekoruj wszystko bitą śmietaną.
Czytaj także: Przepis na deser 2w1! Tort serowy z konfiturą
Tort naleśnikowy. Potrzebne składniki
Ciasto naleśnikowe:
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 4 jajka
- 700 ml mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
Krem:
- 400 ml śmietany 30- 36 proc.
- 200 g serka mascarpone
- 300g czekolady mlecznej
Dodatkowo:
- owoce sezonowe
Tort naleśnikowy. Sposób przygotowania
- Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli i cukier waniliowy.
- Dodaj jajka, dolej mleko i energicznie wymieszaj trzepaczką, aby nie powstały grudki.
- Na patelni usmaż naleśniki.
- Czekoladę posiekaj.
- Śmietanę zagotuj i od razu ściągnij z ognia.
- Dodaj posiekaną czekoladę, odczekaj chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszaj trzepaczką. Odstaw do przestudzenia.
- Mascarpone zmiksuj i dodaj przestudzoną czekoladę.
- Przekładaj naleśniki, kładąc około 1 łyżkę na każdy naleśnik. Resztą kremu posmaruj boki i wierzch tortu.
- Ciasto wstaw do lodówki, aż krem zgęstnieje (najlepiej na całą noc, ale może być także podane od razu).
- Wierzch ciasta udekoruj świeżymi sezonowymi owocami i bitą śmietaną.
Czytaj także:Ekspresowy tort z patelni. Zrobisz go w kilka minut
Zobacz także: Smacznego! Przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl