Ten przepis powinien znać każdy Polak, bo chleb w jajku to klasyk. Idealne na śniadanie czy kolację. Tanie, proste, a ci bardziej kreatywni w kuchni mogą sobie to danie udoskonalić ulubionym sosem, warzywami, plasterkiem szynki czy serem. Coś zalega w lodówce? Teraz można to wykorzystać!
Czytaj także: Zdrowa pizza. Niewiarygodne, z czego jest zrobiona
Przepis na chleb w jajku. Składniki:
- 6 kromek chleba
- 4 jajka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- ulubione dodatki: ser, sos pomidorowy, pomidory czy sos czosnkowy
Czytaj także: Tanie i proste. Turecki placek z ziemniakami i serem
Przepis na chleb w jajku. Wykonanie:
- Jajka wbij do miseczki, roztrzep widelcem, dodaj sól i pieprz
- Chleb przekrój na pół
- Na patelni rozgrzej olej, nie powinno być go zbyt dużo, by chleb nim nie nasiąkł
- Chleb zamocz w jajku
- Połóż na patelnię i smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru
- Chleb odłóż po usmażeniu na ręcznik papierowy, by ociekł z niego tłuszcz
Jeśli chleb jest naprawdę twardy i na to jest sposób. Rozmocz go chwilę w ciepłym mleku, a jajko wylej wtedy, gdy chleb będzie już na patelni. Jeśli chcesz chrupiącą wersję, do jajka wkrusz dwie garści płatków kukurydzianych i w takiej masie mocz chleb.