Smażony ser to popularne czeskie danie obiadowe podawane z frytkami i sosem tatarskim. Można podawać je także z surówkami. Czeski klasyk można dostać zarówno w tańszych jak i luksusowych restauracjach u naszych sąsiadów.
Panierowany smażony ser warto także przygotować samemu w domu. Wystarczy kupić dobrej jakości ser, ziemniaki do frytek lub gotowe frytki oraz sos tatarski. Przygotowanie tego obiadu jest banalnie proste i przede wszystkim nie zajmuje wiele czasu.
Przepis pochodzi od Natalii Maszkowskiej. Obecnie jest popularną tiktokerką kulinarną. Fani doskonale znają ją z programu MasterChef w TVN.
Smażony ser to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Smacznego!
Czytaj także: Przepis na sok z jagód. Doskonały na odporność
Przepis na czeski obiad. Potrzebne składniki:
- ser gouda pokrojony na 1,5 cm plastry
- mąka
- bułka tarta
- jajko
- mleko
- ziemniaki na frytki lub gotowe frytki
- sos tatarski
- olej do smażenia
Przepis na czeski obiad. Sposób przygotowania:
- przygotuj trzy talerze: jeden na mąkę, kolejny na bułkę, w trzecim rozbij jajko z odrobiną mleka
- plastry sera panieruj dwukrotnie w jajku z mlekiem, bułce tartej oraz mące
- ser panierowany smaż na patelni z rozgrzanym olejem do złotego koloru
- w tym czasie usmaż frytki
- smażony ser z frytkami podawaj z sosem tatarskim
Czytaj także: Hit tego lata. Już nigdy nie zrobisz gotowanego bobu