Liwance to rodzaj drożdżowych racuchów, które tradycyjnie smaży się na małych patelniach. Placki podaje się z rozkruszonym białym serem i powidłami, jednak można je zastąpić owocami lub czekoladą. Poniższy przepis pochodzi z książki Róży Makarewicz "Praktyczna kuchnia" z 1910 roku.
Czytaj także: Hit PRL-u. Flaki po warszawsku
Liwance. Potrzebne składniki:
- 270 g mąki tortowej,
- 450 ml ciepłego mleka,
- 2 jajka,
- 40 g drożdży świeżych lub 12 g suchych,
- 35 g cukru,
- 1/4 łyżeczki soli,
- skórka otarta z cytryny,
- masło klarowane.
Liwance. Sposób wykonania:
- drożdże wymieszaj z cukrem, łyżką mąki i 50 ml mleka
- odstaw zaczyn do wyrośnięcia
- żółtka dokładnie wymieszaj z pozostałym mlekiem, żółtkami, mąką, skórką cytrynową i drożdżami
- jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki
- białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania sól
- pianę dokładnie, ale delikatnie wymieszaj z ciastem i odstaw do wyrośnięcia
- na rozgrzaną patelnię wlej trochę masła klarowanego
- nalewał na patelnię ciasto na grubość palca
- placuszki smaż na rumiano z obu stron
Zobacz także: Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl