Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Czy kolor skorupki wypływa na smak jajek? O tym mało kto wie

0

Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego jajka mają różne kolory skorupek? A czy kolor skorupki ma wpływ na smak lub wartości odżywcze jajek? Wyjaśniamy!

Czy kolor skorupki wypływa na smak jajek? O tym mało kto wie
Co ma wpływ na kolor jajek? (Adobe Stock, Erik Öqvist)

Wybierając jajka, często zastanawiamy się, czy kolor skorupki ma znaczenie. Najczęściej do wyboru mamy jajka w kolorze białym, beżowym lub brązowym. Czy kolor skorupki wpływa na jakość i smak jajek? Sprawdź, o czym świadczy kolor skorupki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Urocze jajka sadzone to przepis na udane śniadanie

Co wpływa na kolor skorupek jajek?

Głównym czynnikiem wpływającym na kolor jajka jest rasa kury. Kury o białych piórach i jasnym grzebieniu przeważnie znoszą jajka z białymi skorupkami. Natomiast te o ciemniejszych piórach i czerwonym grzebieniu zazwyczaj znoszą brązowe jajka.

Rodzaj paszy, którą karmione są kury, może również wpływać na odcień skorupki, choć nie zmienia jej podstawowej barwy. Jakość diety kur – odpowiednio zbilansowana pasza bogata w naturalne składniki – wpływa bowiem na intensywność koloru.

Jajka o jakim kolorze skorupki warto wybrać?

Konsumenci często są przekonani, że brązowe jajka są w jakiś sposób lepsze, bardziej „naturalne” niż ich białe odpowiedniki. Tak naprawdę kolor skorupki nie ma wpływu na wartość odżywczą ani smak jajka.

Wybierając jajka, należy skupić się na rzeczywistych czynnikach wpływających na jakość jaj. Przede wszystkim, to warunki hodowli kur mają największy wpływ na ich jakość i smak jajek. Jajka pochodzące od kur hodowanych na otwartych przestrzeniach, z dostępem do świeżego powietrza i słońca, charakteryzują się często lepszymi walorami smakowymi.

Niestety, wiele kur trzymanych jest w hodowlach klatkowych, gdzie karmione są przetworzonymi paszami. Takie warunki skutkują jajkami o mniej wyrazistym smaku i niższej wartości odżywczej.

Ponadto zawsze trzeba podczas zakupu jajek sprawdzać datę przydatności do spożycia. Jeśli mamy w lodówce jajka od dłuższego czasu i nie jesteśmy pewni, czy są świeże, dobrze jest przeprowadzić prosty test z wodą. Kupując jajka, zwróć także uwagę, czy skorupki nie są popękane. Jeśli pęknięcie zauważymy dopiero w domu, to takie jajko najlepiej zużyć jak najszybciej. Jeśli nie zamierzacie go zjeść, to najbezpieczniej jest je wyrzucić. Przechowywanie pękniętego jajka w lodówce grozi skażeniem salmonellą i ciężkim zatruciem pokarmowym po jego spożyciu.  

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Tak wykorzystasz ziemniaki. Pomysł na tani i szybki obiad
Zagotowała się. Tym zdjęciem rozpętała burzę w sieci
800+ tylko dla pracujących Ukraińców? PiS składa propozycję
Zjeżdżali na pontonie, trafili do szpitala. Jedna osoba w stanie ciężkim
Mieszasz tym jajecznicę? Lepiej przestań
Dramat podczas rekonstrukcji historycznej. "Niekontrolowany wybuch"
Kładł rękę na udo chłopca. Ksiądz skazany za seksualne wykorzystanie
Zobaczył nagranie z kolegą po fachu. Młody ksiądz: "Bulwersujące"
Niemka bezlitośnie ograna przez Świątek. Mimo tego wybuchła radością
"Jesteśmy głęboko oburzeni". Myli konia na myjni, jest reakcja
Hit Netfliksa ma drugie dno dla Polaków. Mało kto o tym wiedział
Rośnie ryzyko zakażenia tą chorobą. Polacy nie chcą się szczepić
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić