Do przygotowania szybkiego leczo nie potrzebujesz wielu składników. Najważniejsze jest to, że to pożywne danie przygotujesz w jednym garnku. Leczo to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jeżeli chcesz by danie było jeszcze bardziej sycące, podawaj je z ryżem, pieczywem lub kaszą.
Czytaj także: Wegański smalec. Szybki przepis na pyszną pastę
Przepis na szybkie leczo. Potrzebne składniki:
- 5 papryk (2 czerwone, 2 żółte i 1 zielona)
- 3 średnie cebule
- 6 pomidorów najlepiej malinowych
- 2 średnie cukinie
- 4 ząbki czosnku
- 200 gram kiełbasy np. wiejskiej
- 4 łyżki oleju
- przyprawy wg uznania np. oregano, sól, pieprz, słodka papryka, papryka ostra, papryka wędzona
Przepis na szybkie leczo. Sposób przygotowania:
- Zacznij od pokrojenia wszystkich warzyw w większą kostkę. Kiełbasę wedle uznania pokrój w kostkę lub w paseczki. Czosnek pokrój drobniej.
- Do garnka wlej olej i podgrzej, kiedy tłuszcz będzie ciepły wrzuć pokrojoną cebulę
- Podsmażaj cebulę kilka minut, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką
- Czosnek i kiełbasę dodaj do garnka z cebulą i podsmażaj kolejne kilka minut
- Do garnka dodaj pokrojoną paprykę, cukinię i jednego pomidora (jeżeli lubisz, możesz dodać również bakłażana lub pieczarki)
- Przykryj garnek przykrywką i duś warzywa przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając
- Dodaj przyprawy
- Dodaj resztę pokrojonych pomidorów (możesz je obrać ze skórki)
- Gotuj całość przez kolejne kilka minut już bez przykrywki
- Jeżeli wolisz leczo z większą ilością sosu dodaj do garnka więcej pomidorów lub passatę pomidorową
- Na koniec spróbuj warzyw i dopraw leczo według uznania
- Ciepłe leczo podawaj z pieczywem, ryżem lub kaszą
Zobacz także: Przepis na marynowane kurki
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl