Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Deser bez pieczenia. Ciasto w kwadrans podbiło sieć

11

Proste, bez pieczenia, a przy tym obłędnie pyszne. Ciasto Lion jest nie tylko hitem internetu, ale też domowych stołów. Zrobisz go w kwadrans, a goście będą oczarowani.

Deser bez pieczenia. Ciasto w kwadrans podbiło sieć
ciasto bez pieczenia (Adobe Stock)

Warstwowe ciasto z puszysta słodką masą do złudzenia przypomina lubiany przez wszystkich batonik. Jeśli dodamy do niego garść ozrechów przeniesie nas w świat dziecięcych smaków.

Bez problemu można jednak ominąć ten dodatek i przygotować pysznego Liona według własnych upodobań. Bo największym plusem tego deseru jest czas przygotowania. Pyszne ciasto zajmie nam zaledwie kwadrans.

Ciasto Lion. Potrzebne składniki:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każdy po 40 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 750 ml mleka
  • ok. 400 g herbatników z ząbkami "petit beurre"
  • 1 puszka (ok. 500 g) masy kajmakowej lub krówkowej
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • do wyboru: 50 g orzechów ziemnych lub 2 batoniki Lion
  • 100 g mlecznej czekolady + 1 łyżka oleju

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jedli jajka z majonezem na wizji. "Przeszedł mnie dreszcz"

Ciasto Lion. Sposób przygotowania:

  • Przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu.
  • Gdy masa będzie gładka zagotować ją, następnie odstawić z ognia i całkowicie ostudzić (przełożyć do czystej miski, na wierzchu położyć przezroczystą folię spożywczą, żeby nie powstał kożuch).
  • Do okrągłej formy włóż papier do pieczenia i wyłóż spód herbatnikami. Na wierzch rozsmaruj masę kajmakową, przykryj drugą warstwą herbatników.
  • Miękkie masło ubić na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo po łyżce, ale w krótkich odstępach czasu, ostudzony budyń cały czas ubijając masę, aż będzie gładka i jednolita.
  • Masę podziel na dwie części. Jedną wyłóż jako kolejną warstwę na ciastka, a resztę zmiksuj z dodatkiem masła orzechowego.
  • Wyłóż kolejną warstwę na górę ciasta. Całość możesz polać polewą czekoladową i posypać orzechami wedle uznania.
  • Ciasto włóż do lodówki, aby stężało.
Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić