Warstwowe ciasto z puszysta słodką masą do złudzenia przypomina lubiany przez wszystkich batonik. Jeśli dodamy do niego garść ozrechów przeniesie nas w świat dziecięcych smaków.
Bez problemu można jednak ominąć ten dodatek i przygotować pysznego Liona według własnych upodobań. Bo największym plusem tego deseru jest czas przygotowania. Pyszne ciasto zajmie nam zaledwie kwadrans.
Czytaj także: Najlepsza jajecznica. Mistrzowie dodają jeden składnik
Ciasto Lion. Potrzebne składniki:
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każdy po 40 g)
- 3 łyżki cukru
- 750 ml mleka
- ok. 400 g herbatników z ząbkami "petit beurre"
- 1 puszka (ok. 500 g) masy kajmakowej lub krówkowej
- 200 g masła (miękkiego)
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- do wyboru: 50 g orzechów ziemnych lub 2 batoniki Lion
- 100 g mlecznej czekolady + 1 łyżka oleju
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Jedli jajka z majonezem na wizji. "Przeszedł mnie dreszcz"
Ciasto Lion. Sposób przygotowania:
- Przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu.
- Gdy masa będzie gładka zagotować ją, następnie odstawić z ognia i całkowicie ostudzić (przełożyć do czystej miski, na wierzchu położyć przezroczystą folię spożywczą, żeby nie powstał kożuch).
- Do okrągłej formy włóż papier do pieczenia i wyłóż spód herbatnikami. Na wierzch rozsmaruj masę kajmakową, przykryj drugą warstwą herbatników.
- Miękkie masło ubić na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo po łyżce, ale w krótkich odstępach czasu, ostudzony budyń cały czas ubijając masę, aż będzie gładka i jednolita.
- Masę podziel na dwie części. Jedną wyłóż jako kolejną warstwę na ciastka, a resztę zmiksuj z dodatkiem masła orzechowego.
- Wyłóż kolejną warstwę na górę ciasta. Całość możesz polać polewą czekoladową i posypać orzechami wedle uznania.
- Ciasto włóż do lodówki, aby stężało.
Czytaj także: Sernik na Wielkanoc. Jeden składnik zmieni wszystko
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl