Przepis na orzeszki nie jest aż tak skomplikowany, jak mogłoby się wydawać. Ciastka często pieczemy przecież w okresie świąt Bożego Narodzenia. Orzeszki to jednak deser, którym chcemy cieszyć się także bez okazji, nie tylko od święta. Zróbcie je na weekend lub rodzinną imprezę.
Czytaj także: Frytki po chińsku. Poznaj sekret azjatyckiej przekąski
Orzeszki z patelni. Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 rozpuszczone masło (200 g)
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- specjalna patelnia lub maszyna do orzeszków (można kupić na allegro)
Do masy:
- 125 g masła
- 1/2 szklanki wody (125 ml)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2,5 szklanki mleka w proszku
Orzeszki z patelni. Wykonanie:
Orzeszki:
- Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto.
- Z ciasta formujemy kuleczki - mniej więcej 1 cm średnicy.
- Patelnię silnie rozgrzewamy, pierwszy raz smarujemy dołeczki pędzelkiem niewielką ilością oleju.
- Do gorącej patelni, w miejsca dołeczków, wrzucamy kuleczki.
- Zamykamy i około 30 sek. trzymamy. Gdy się zarumienią, należy je wyjąć.
- Powinny powstać równe połówki łupinek. Łupinki nienapełnione można przechowywać w woreczku przez dłuższy czas.
Masa:
- Wszystkie składniki, oprócz mleka w proszku, należy zagotować.
- Wystudzoną masę mieszamy łyżką z 2 i ½ szklanki mleka w proszku (nie może być granulowane!).
- Czekamy chwilę, aż masa lekko stężeje.
- Połówki orzeszków napełniamy masą i składamy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl