Ciasto "Napoleon" jest banalnie proste w wykonaniu. A przy tym jakie smaczne... Jest tylko jedna sprawa - znika z talerzy jeszcze szybciej, niż jest przygotowane, więc lepiej od razu zrób więcej. A później rozkoszuj się tym wspaniałym smakiem! Smacznego!
Ciasto "Napoleon". Składniki:
- Ciasto francuskie – 1 kg
- Masło – 200 g
- Mleko skondensowane – 400 g
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Ciasto "Napoleon". Wykonanie:
- Posyp blat mąką i rozwałkowuj gotowe ciasto francuskie za pomocą wałka. Pokrój ciasto na kawałki o dogodnej wielkości.
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem i ułóż na nim ciasto.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto francuskie przez 20 minut, aż będzie lekko złociste.
- Gotowe blaty lekko spłaszcz dłońmi.
- Przygotuj krem.
- Umieść zmiękczone masło w misce.
- Masło zalej mlekiem skondensowanym.
- Ubijaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Zbierz tort.
- Jeden blat ciasta połóż i równomiernie posmaruj kremem.
- Przykryj drugim blatem ciasta i posmaruj kremem.
- W ten sposób zbierz cały tort.
- Jeden blat ciasta zostaw na kruszonkę.
- Zmiel go i posyp tort kruszonką.
- Włóż tort do lodówki na 4 godziny.
- Po tym czasie wyciągnij go.
- Gotowe!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: