Wafle PRL-owskie to smak dzieciństwa wielu z nas. Do ich przygotowania wystarczy kilka składników. Bazą słodkiej masy do wafli jest mleko w proszku, które ma nieco mdlący zapach, jednak to dzięki niemu wafle mają ten charakterystyczny smak. Wafle najlepiej smakują następnego dnia po przygotowaniu.
Przepis na wafle jak z PRL-u. Składniki:
- 0,5 kg mleka w proszku
- 200 g masła
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 szklanka cukru (możesz dać mniej)
- opakowanie wafli
Przepis na wafle jak z PRL-u. Wykonanie:
- masło wraz z mlekiem, cukrem i kakao rozpuść i ostudź
- do przestudzonej masy płynnej dodaj całą paczkę mleka w proszku i dokładnie wymieszaj, tak by nie było grudek
- zimną masą przekładaj wafle rozprowadzając ją równo na całej powierzchni, wykorzystaj całą paczkę wafli
- na koniec delikatnie dociśnij wafle, obciąż je np. ciężką książką i odstaw na kilka godzin w zimne miejsce
- wafle pokrój w romby lub wg uznania
Czytaj także: Przepis na sernik z wiaderka. Lekki i puszysty deser
Zobacz także: Tosty hawajskie. Smaczne śniadanie lub kolacja
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl