Cake Popsy to nic innego jak ciasteczkowe lizaki. W środku mają masę bazującą zazwyczaj na przygotowanym wcześniej cieście. Mogą to być herbatniki, babka lub biszkopty. Dodatkowo, do słynnego amerykańskiego przysmaku dodaje się przepyszny krem np. z Nutelli lub masła orzechowego. Opcji jest mnóstwo!
Czytaj także: Najlepszy sos czosnkowy. Jeden składnik zmienia wszystko
Gdy składniki na Cake Popsy są dobrze połączone, z jednolitej masy formuje się kuleczki. Następnie nabijamy je na patyczki, schładzamy, po czym obtaczamy w polewie czekoladowej. Tutaj również istnieje duża dowolność! Na końcu najlepsze, czyli - ozdabianie. Warto puścić wodze fantazji i zaskoczyć tych, dla których przygotowujemy pyszny deser.
Poniżej prezentujemy przepis na Cake Popsy z trzech składników. Oprócz tych na ciasto, przyda się coś do polania naszych ciasteczkowych lizaków, cukrowe ozdoby i patyczki. Choć wydaje się skomplikowane, to przepis jest szybki i pyszny! Do dzieła!
Przepis na Cake Popsy - lista składników:
- 1 opakowanie biszkoptów 180g
- 2-3 łyżki serka mascarpone
- 1-2 łyżki ulubionego kremu czekoladowego (np. Nutella)
Do tego:
- gotowa polewa czekoladowa lub rozpuszczona czekolada
- ozdoby (np. cukrowe)
Przepis na Cake Popsy - sposób przygotowania:
- biszkopty wrzucamy do miski i rozgniatamy, np. rękami
- w oddzielnym naczyniu mieszkamy serek mascarpone z kremem czekoladowym
- gdy powstanie jednolita masa, dodajemy ją do biszkoptów
- dokładnie mieszamy
- z powstałej masy formujemy kuleczki
- w kulki wbijamy patyczki
- odstawiamy Cake Popsy na chwilę do schłodzenia
- przygotowujemy polewę i ozdoby
- obtaczamy w niej nasze lizaki i odstawiamy tak, by patyczki były u góry
- zanim polewa wystygnie, przyklejamy ozdoby
- gotowe!
Czytaj także: Letni hit. Makaron z truskawkami inaczej. Wystarczy zmienić dwie rzeczy