Ciasteczka ziemniaczki to jedne z prostszych "ciastek", które są przygotowywane głównie z resztek ciast. Są mięciutkie, wilgotne, aromatyczne i przepyszne w smaku. I jakie łatwe i szybkie w wykonaniu... Nic, tylko robić!
Ciasteczka ziemniaczki. Składniki:
- 3 paczki herbatników
- 3 łyżki cukru pudru
- 50 g masła
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki dżemu (np. śliwkowego)
- rodzynki
- kilka łyżek wiórków kokosowych
- kilka łyżek ulubionych orzechów
- aromat rumowy (opcjonalnie)
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Ciasteczka ziemniaczki. Wykonanie:
- Herbatniki pokruszyć, wsypać do miski (możemy też delikatnie pokruszyć je w blenderze).
- W średniej misce łączymy mikserem masło i cukier puder, dodajemy herbatniki, kakao i posiekane orzechy, rodzynki, dżem oraz aromat rumowy – jeśli lubimy.
- Wszystko łączymy na jednolitą masę.
- Wkładamy na około 20 minut do lodówki, aż masa delikatnie stwardnieje.
- Z gotowej kakaowej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Obtaczamy je w wiórkach i układamy na talerzu lub w pojemniku.
- Ciasteczka ziemniaczki schładzamy w lodówce przez kilka godzin (jeśli zależy nam na czasie, możemy umieścić je nawet w zamrażarce) - im są twardsze, tym lepsze.
Nietrudne, prawda? Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: