Rurka z kremem jest absolutną królową polskiego cukiernictwa. W swojej ofercie ma ją każda tradycyjna cukiernia. Jednak nie musimy jej kupować. Rurkę z kremem możemy zrobić sami i to wcale nie jest takie trudne! Oprócz składników na samą przekąskę przyda się nam folia aluminiowa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe rurki z kremem - składniki:
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej (najlepiej tortowej),
- 250 g masła (powinno być zimne),
- 1 jajko,
- 200 g śmietany,
- 1 czubata łyżka cukru pudru
Czytaj także: Zawsze prosty biszkopt? Wypróbuj ten trik
Składniki na krem:
- 250 ml śmietanki kremówki,
- 250 g serka mascarpone,
- 4 łyżki cukru pudru,
- syrop owocowy dla koloru (opcjonalnie)
Domowe rurki z kremem - sposób przyrządzenia:
- Zaczynamy od wykonania ciasta półkruchego. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło (wcześniej kroimy je na mniejsze kawałki). Wbijamy jajko, dodajemy śmietanę oraz cukier puder. Siekamy składniki ostrym nożem i kiedy względnie się połączą, energicznie zagniatamy ciasto.
- Z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie dzielimy ciasto na części, każdą z nich cienko rozwałkowujemy i wycinamy paski o szerokości mniej więcej 1,5 cm.
- Robimy foremki z folii. Arkusz folii aluminiowej składamy kilkukrotnie, by był sztywny. Kiedy uzyskamy prostokąt o dłuższym boku ok. 6-7 cm, formujemy z niego stożek i nawijamy paski ciasta na rurki (wcześniej warto lekko natłuścić folię np. roztopionym masłem).
- Foremki układamy na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy je przez ok. 20 minut. Następnie zostawiamy rurki do całkowitego ostygnięcia.
- Czas, kiedy rurki się pieką, wykorzystujemy na przygotowanie kremu. Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając mascarpone i cukier. Następnie krem dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy syrop owocowy (np. malinowy) i mieszamy, by uzyskać dwa kolory kremu.
- Zimnie rurki nadziewamy kremem (najlepiej użyć do tego rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka z wyciętym rogiem)
I gotowe! Na samym końcu rurki posypujemy cukrem pudrem.
Czytaj także: Pączki z czterech składników. Ekspresowy przepis