Majonezów w sklepach jest od groma i ciut ciut. Co drugi to lepszy i co trzeci to tańszy. Jeśli jednak masz już ich dość, mamy dla ciebie rozwiązanie.
Przepis na domowy majonez jest banalnie prosty i szybki. W dodatku do jego przygotowania nie potrzebujesz jajek, więc jest całkowicie wegański. To doskonała opcja dla osób, które mają uczulenie na nabiał.
W dodatku jego smak jest nieziemski. Nie od dziś wiadomo, że to co domowe, smakuje najlepiej. Palce lizać!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy majonez. Składniki
- 200 ml oleju rzepakowego
- 100 ml mleka 3,2 %
- łyżka musztardy sarepskiej
- 5 kropli soku z cytryny
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Domowy majonez. Sposób przygotowania
- Do wysokiego wąskiego naczynia wlej mleko i olej.
- Składniki miksuj blenderem ręcznym do momentu, aż masa zacznie gęstnieć.
- Następnie dodaj musztardę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Ponownie uruchom blender.
- Zmiksuj składniki do połączenia.
- Domowy majonez bez jajek jest gotowy do jedzenia!
Koniec roboty. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.