Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Dodaj do ciasta na pączki. Wyjdą miękkie i puszyste

0

Zastanawiasz się jak zrobić miękkie i puszyste pączki? Sięgnij po stary przepis, który zawiera tajny składnik. Dzięki niemu pączki wychodzą idealnie!

Dodaj do ciasta na pączki. Wyjdą miękkie i puszyste
Pączki (Adobe Stock)

Pączki z ziemniakami zdobywają popularność dzięki swojej nietypowości oraz wyjątkowej strukturze ciasta. Ziemniaki, jako kluczowy składnik, dzięki którym pączki są puszyste i miękkie. To sprawia, że stają się one idealną opcją na różne okazje — od tłustego czwartku po karnawałowe przyjęcia.

Ten nietuzinkowy przepis wykorzystuje ziemniaki, które, poza walorami smakowymi, wpływają pozytywnie na teksturę ciasta. Ich dodatek sprawia, że pączki są puszyste, a także dłużej zachowują świeżość, co wyróżnia je na tle tradycyjnych pączków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dubajskie pączki zachwycają nadzieniem. Duża konkurencja dla marmolady i powideł

Składniki na pączki z ziemniakami gotowanymi

Do przygotowania pączków z ziemniakami potrzebne są następujące składniki: pół kilograma ugotowanych i przetartych ziemniaków, 50 g świeżych drożdży, pół kilograma mąki, trzy jajka, 125 g masła, odrobiny spirytusu oraz pół szklanki cukru. Dodatkowo niezbędny będzie olej do smażenia.

Jak zrobić pączki z ziemniakami? Aby rozpocząć przygotowania do wypieku, ziemniaki należy odpowiednio przygotować. Rozpocznij od ugotowania około pół kilograma ziemniaków w osolonej wodzie, aż do momentu, gdy będą wystarczająco miękkie.

Po ugotowaniu i przestudzeniu, ziemniaki należy starannie przetrzeć przez praskę lub zmiksować, aby uzyskać jednolite purée, bez grudek. To niezwykle ważne, ponieważ struktura purée znacząco wpływa na jakość przygotowywanego ciasta.

Jak zrobić ciasto na pączki z ziemniakami gotowanymi?

Z przygotowanego purée ziemniaczanego można już przejść do kolejnego kroku, jakim jest przygotowanie ciasta. W dużej misce połącz przetarte ziemniaki z pozostałymi składnikami: mąką, drożdżami, cukrem i jajkami.

Składniki muszą być dokładnie wymieszane, a ciasto wyrabiane do momentu uzyskania jednolitej, elastycznej konsystencji. Po wyrobieniu ciasta należy je przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Proces wyrastania trwa około 40 minut i pozwala na zwiększenie objętości, co jest kluczowe dla uzyskania odpowiedniej tekstury pączków.

Jak smażyć pączki?

Formowanie pączków z masy ziemniaczanej stanowi istotny element procesu. Po dokładnym zagnieceniu ciasta odstawiamy je na chwilę, aby składniki dobrze się połączyły. Masa powinna mieć odpowiednią konsystencję — jeśli jest zbyt lejąca, można dodać odrobinę dodatkowego purée ziemniaczanego.

Następnie, z ciasta formujemy kulki o jednakowej wielkości. Aby masa nie kleiła się do rąk, można je delikatnie zwilżyć olejem. Uformowane pączki układamy na papierze do pieczenia, pozostawiając przestrzeń między nimi, by nie sklejały się podczas wyrastania.

Po uformowaniu, pączki zostawiamy na 15-20 minut, aby nieco podrosły. Ten etap pozwala na delikatne napuszenie ciasta i zapewnia, że pączki zachowają puszystą strukturę po usmażeniu.

Pączki smażymy na oleju rozgrzanym do około 170–180 stopni Celsjusza. Każdego pączka zanurzamy w gorącym oleju, a gdy się zarumieni obracamy, aby równomiernie się usmażył. Po wyjęciu, pączki odsączamy na papierowym ręczniku, co pozwala pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec nadziewamy ulubionym nadzieniem i posypujemy cukrem pudrem.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Fałszywy Biały Miś z Krupówek zwinął biznes. Dostał 70 mandatów
Najstarsze wzmianki o nim pochodzą z 1816 roku. Trafił właśnie na Wawel
Kłobuck pożegnał zamordowanego księdza. Na pogrzebie tłumy
Pocałował piłkarkę w usta. Sprawa wróci do sądu
Dodaj do ciasta na oponki. Wyjdą miękkie i delikatne
Zarzuty dla lekarki i pielęgniarek z DPS w Zielonej Górze. W ranach zalęgły się larwy much
Polska piłka nożna coraz bliżej czołówki. Wymarzona 15. w zasięgu
Tajemniczy balon na Podlasiu. Służby badają podejrzany pakunek
Masz tuje? Nie zapomnij wykonać tego zabiegu przed nadejściem wiosny
Asteroida YR4. NASA wydała komunikat
Kuracjusze narzekają na posiłki w Ciechocinku. "Lepiej mają lokatorzy w chlewiku"
Zabójcze pułapki. Niesamowite odkrycie na dnie morza
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić