Na przełomie października wiele osób głowi się jak wykorzystać wnętrze z dyni, która została po obchodach Halloween. Zupa dyniowa się przejadła? Nie ma problemu. Gdy zabraknie nam inwencji, można wykorzystać skrawki dyni jako dodatek do masy na tradycyjne placki ziemniaczane.
Dynia w plackach ziemniaczanych urozmaici ich smak oraz doda żywego koloru wyblakłej, burej masie z ziemniaków. I uwaga: ta drobna, ale istotna zmiana koloru placków ziemniaczanych, może znacząco wpłynąć na ich odbiór przez dzieci.
Najmłodsi miłośnicy kuchni często najpierw swoje posiłki zjadają oczami, dlatego szare, zwykłe placki nie zawsze wyglądają dla nich dostatecznie zachęcająco.
Placki ziemniaczane z dynią. Potrzebne składniki:
- 4-5 większych ziemniaków
- średnia cebula żółta
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- dwie szklanki dyni ( wydrążony środek, ale dobrze sprawdzą się kawałki do starcia na tarce)
- mąka pszenna
- jajko
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- ulubione zioła
Placki ziemniaczane z dynią. Sposób przygotowania:
- Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce do miski. Wymieszać z kawałkami dyni startej do podobnej jak ziemniak konsystencji. Cebulę poszatkować na drobno, dodać do masy.
- Czosnek podobnie jak cebulę posiekać i dorzucić do miski. Wbić jajo i dokładnie wymieszać.
- Mąkę przesiać na sitku, połączyć z resztą masy. Dodać przyprawy.
- Na dużej patelni rozgrzać olej. przy użyciu łyżki stołowej nabierać masę na placki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Podawać z kleksem gęstej śmietany
Czytaj także: Chleb w słoiku. Wekowane pieczywo przetrwa miesiące