Jajecznica ma wielu fanów. Najczęściej dzielą się oni na tych, którzy lubią ją jeść lekko ściętą lub mocno ściętą. Bywają też "jajeczni puryści", którzy w swoich śniadaniach nie tolerują żadnych dodatków. Jeśli zaś lubimy mieszać różne dodatki - jajecznica jest do tego idealna. Możemy przyrządzić ją na boczku, z dodatkiem szczypiorku, szynki, pieczarek, a nawet...sera feta. Bez względu na to, jaką jajecznicę preferujemy, każdemu zależy na tym, by była ona puszysta. Pomóc nam w tym może... majonez!
Składniki na idealnie puszystą jajecznicę
- 35g masła
- 3 jajka
- pomidory koktajlowe
- 1,5 łyżeczki majonezu
- sól
- szczypiorek
Idealnie puszysta jajecznica. Sposób przyrządzenia
- Na patelni rozgrzewamy kawałek masła i układamy gałązkę pomidorów. Podsmażamy je około 3-5 minut, obracając co jakiś czas.
- W osobnej misce rozbijamy trzy jajka i mieszamy je widelcem.
- Gdy pomidory będą gotowe, zmniejszamy ogień pod patelnią i wlewamy do niej jajka.
- Dodajemy ok 30 g masła i zaczynamy mieszać jajecznicę. Mieszamy co chwilę, a gdy jest już prawie ścięta, dodajemy czubatą łyżeczkę majonezu. Chwilę jeszcze mieszamy, po czym wyłączamy grzanie.
- Dodajemy trochę szczypiorku oraz soli. Mieszamy do połączenia składników i przekładamy na talerz.
- Posypujemy szczypiorkiem, wedle uznania.
I gotowe. Smacznego!
Dodatek majonezu właśnie tego składniki sprawi, że jajecznica będzie miała kremową konsystencję. Niektórzy radzą, żeby majonez dodać na samym początku - do jajek, które mieszamy w misce. Inni zamiast majonezu używają śmietany lub nawet serka topionego. Jednak bez wątpienia to właśnie majonez jest najbardziej puszysty z tych składników.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.