Barszcz czerwony to jedna z potraw, która musi znaleźć się na wigilijnym stole. Magda Gessler zdradziła, co zrobić, by miał piękny kolor, idealną konsystencję i mnóstwo smaku. Przede wszystkim nie żałuj ziela angielskiego i liści laurowych. Barszcz przygotuj dzień wcześniej, a na wierzch połóż skórki jabłek. Zawierają pektynę dzięki której zupa gęstnieje i nabiera intensywnie czerwonego koloru.
Przepis na barszcz Magdy Gessler. Składniki:
- 3 kg buraków
- suszone grzyby (najlepiej borowiki)
- seler
- 2 sztuki korzenia pietruszki
- por
- 2 duże cebule
- 4 kwaśne (najlepiej kwaśne)
- 5 łyżek octu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy
Czytaj także: Omlet po wiedeńsku. Prosty przepis na pyszne śniadanie
Przepis na barszcz Magdy Gessler. Wykonanie:
- Połowę buraków zawiń w filię aluminiową na blasze połóż też cebulę w łupinie i piecz w 220 stopniach, aż będą miękkie
- Grzyby zalej zimną wodą, dodaj ziele angielskie, kilka liści laurowych, jedną cebulę w łupinie, gotuj do momentu otwarcia kapeluszy
- Gdy kapelusze się otworzą i zmiękną, posól
- Dwa duże selery przekrój na ćwiartki, wrzuć do dużego garnka razem z pietruszką, obranymi burakami i por
- Zalej wodą, zagotuj
- Jabłka obierz, obierki zostaw
- Zagotowany barszcz dopraw resztą przypraw
- Grzyby odcedź, dodaj do barszczu
- Dodaj upieczone buraki i cebulę
- Dodaj rozgnieciony nożem czosnek
- Na koniec dodaj ocet
- Na wierzch barszczu dodaj obrane ząbki czosnku i skórki jabłka
- Odstaw do chłodni, następnego dnia barszcz jest gotowy, przed podaniem odcedź i odgrzej
Zobacz także: Barszcz nie tylko z uszkami
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl