Kalafior to warzywo, które w Polsce zaczęto uprawiać na przełomie XVI i XVII wieku. Do Polski sprowadziła go najprawdopodobniej Bona Sforza. Od tamtej pory zyskał dużą popularność, którą cieszy się do dziś.
Czytaj także: Hit PRL-u. Przepis na kotlety jajeczno-ziemniaczane
Białe warzywo świetnie nada się do przygotowania zupy krem. Jeśli jednak nie jesteś zwolennikiem takiego dania, warto skusić się na coś prostszego. Kalafior idealnie smakuje z masłem i bułką tartą.
Odrobina soli doda mu smaku, jednak co z kolorem? Zdarza się, że kalafior po ugotowaniu szybko ciemnieje. Jest na to sposób! Dodaj ten składnik do gotującego się kalafiora i sprawdź, co stanie się z jego kolorem.
Składnik, który warto dodać do kalafiora, by zachował piękny kolor to... mleko. Tylko odrobina wystarczy, by zachwycał białym kolorem przez dłuższy czas. W dodatku będzie bardziej kremowy,
Dlaczego warto jeść kalafior? Przede wszystkim jest bogaty w błonnik i wodę. Ma też mało kalorii więc świetnie sprawdzi się w różnorodnych dietach.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.