Chcesz wyrzucić łodygi brokułów? Poczekaj chwilę! Niepotrzebnie wrzucisz do kosza dużą porcję wartości odżywczych. Brokuły mają swoich przeciwników, jednak z pewnością lubi je więcej osób niż brukselkę. Ta ma zaś jedną przewagę nad brokułami - je się ją w całości albo wcale. Tymczasem w przypadku brokułów często w śmietniku lądują łodygi. Co zrobić, żeby ich nie marnować? Idealnym rozwiązaniem jest... majonez!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Majonez brokułowy. Potrzebne składniki
- 1 łodyga,
- 120 ml oliwy z oliwek,
- 25 ml tzw. aquafaby (wody z ciecierzycy),
- 1 łyżeczka soku z limonki,
- 1 łyżeczka startej skórki z limonki,
- sól morska,
- kolorowy pieprz do smaku.
Majonez brokułowy. Sposób przyrządzenia
- Łodygi pokroić i ugotować w osolonej wodzie.
- Kiedy ostygną, włożyć do blendera, dodać oliwy i zblendować na gładką masę.
- Dolać aquafabę i ponownie blendować.
- Na koniec doprawić sokiem z limonki i posypać kolorowym pieprzem.
I gotowe! Taki majonez doskonale sprawdzi się w przepisach, które idealnie współgrają z nutą cytrusów, jak chociażby kuchnia meksykańska czy hiszpańska. Dzięki temu, że w przepisie zamiast oleju pojawiła się oliwa i w ogóle nie ma w nim musztardy - ten majonez jest znacznie mniej kaloryczny od tradycyjnego!
Czytaj także: Chleb w słoiku. Wekowane pieczywo przetrwa miesiące
W łodygach brokułów znajdziemy witaminę C, witaminy z grupy B, potas, żelazo i przeciwulteniacze. Do tego zawierają sporo błonnika. Pamiętaj, żeby majonez przechowywać w lodówce i spożyć najpóźniej w ciągu tygodnia.