Przepisów na naleśniki jest mnóstwo i podobnie jak sałatka jarzynowa, zapewnie w każdym domu smakują inaczej. Można jeść je na słodko, na słono, z dżemem lub twarogiem. Jednak jedno jest pewne - najpierw trzeba je usmażyć.
Przed smażeniem potrzebujemy ciasta na naleśniki. To właśnie w nim tkwi sekret ich smaku. Mąka, jajka, olej, mleko i... tajemny składnik.
By podrasować ciasto na naleśniki warto dodać do niego coś nietypowego. Chodzi o budyń, który smakuje wyśmienicie w ciastach i sernikach. Okazuje się, że świetnie sprawdzi się też w naleśnikach!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na naleśniki z budyniem. Lista składników
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 5-6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka cukru lub cukru pudru
- 3 jajka
- 2 łyżki roztopionego masła lub oleju
- 150 ml wody gazowanej
Czytaj także: Sernik na Wielkanoc. Jeden składnik zmieni wszystko
Przepis na naleśniki z budyniem. Sposób przygotowania
- Do miski wbij jaja, dodaj wodę, olej i mleko. Wszystko wymieszaj lub zmiksuj na jednolitą masę.
- Dodaj mąkę, cukier i budyń.
- Za pomocą widelca, miksera lub ubijaczki mieszaj dokładnie przez chwilę. Całość powinna być bez grudek i tworzyć jednolitą masę.
- Następnie rozgrzej patelnie, skrop odrobinę oliwą lub olejem. Smaż naleśniki z dwóch stron. Ciasto odmierzaj równo chochelką, by naleśniki były takich samych rozmiarów.
- Podawać z ulubionym nadzieniem.
- Gotowe!