Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Dodaj to do placków ziemniaczanych. Lepszych jeszcze nie jadłeś

17

Placki ziemniaczane to idealna potrawa na każdą porę roku. Mogą być one lekkie i chrupkie wiosną, ale też solidne i wzmacniające twój organizm w chłodniejsze miesiące. Jednak co zrobić, aby był jeszcze bardziej puszyste? Wystarczy, że ubijesz pianę z białek i dodasz ją do ziemniaczanej masy bezpośrednio przed smażeniem.

Dodaj to do placków ziemniaczanych. Lepszych jeszcze nie jadłeś
Zdjęcie ilustracyjne (Pixabay, Taken)

Placki ziemniaczane to proste, nieskomplikowane i pożywne danie, którego głównym składnikiem są tarte surowe ziemniaki, smażone na tłuszczu w formie niewielkich placuszków. 

Przepis na tę potrawę to polski pomysł, ale według podobnej receptury przyrządza się ją również w innych europejskich krajach. W naszej tradycji ziemniaczane placki najczęściej podaje się z cukrem, kwaśną śmietaną, ale też i z mięsem. 

Aby je przyrządzić nie trzeba wymyślnych receptur. Najprawdopodobniej wszystkie potrzebne rzeczy masz w swoim domu. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Paulina Krupińska o "Azja Express". Zdradza, dlaczego nie zabrała męża

Składniki na puszyste placki ziemniaczane:

  • 10 średnich ziemniaków
  • 2 średnie jaja
  • 1 niezbyt duża cebula
  • 20 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki majeranku (można pominąć)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Placki ziemniaczane. Sposób przygotowania:

Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach, jeżeli posiadasz malakser, możesz z niego skorzystać. Następnie odciskamy je starannie z wody i przenosimy do osobnego naczynia. Pamiętaj, że masa powinna być wciąż wilgotna, lecz w czystej misce nie może znaleźć się oddzielony płyn. 

Sok z ziemniaków odstawiamy na około 15 minut. Do startego warzywa dodajemy posiekaną cebulę, żółtka, mąkę pszenną, odrobinę soli i pieprzu.

Następnie wszystko ze sobą starannie mieszamy. Z pozostawionych białek ubijamy pianę i również dodajemy ją do masy. 

Gotową miksturę kładziemy za pomocą łyżki na rozgrzaną wcześniej patelnie. Placki ziemniaczane należy smażyć na średnim ogniu. Kiedy widzisz, że są już zarumienione i gotowe do spożycia, zdejmij je. Następnie połóż na przygotowanym wcześniej talerzu z ręcznikiem papierowym, który osączy je z tłuszczu.

Autor: NJA
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić