Rosół to danie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Aby był smaczny i aromatyczny, należy pamiętać o kilku zasadach. Jedną z nich, o której wiele osób nie wie, jest dodanie do środka pomidora. Dzięki niemu rosół nabiera wyraźniejszego smaku, koloru i klarowności.
Rosół. Potrzebne składniki:
- cały kurczak (można też użyć indyka, kaczki, gęsi lub wołowiny)
- 2 żółte cebule (jedna w łupinie)
- 3 ząbki czosnku
- 1 por
- 2 marchewki
- 1 seler
- 1-2 pietruszki
- 1 dojrzały pomidor
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól i pieprz
- natka pietruszki.
Rosół. Potrzebne składniki:
- marchewkę, selera, pietruszkę, pora i czosnek obierz oraz opłucz
- do dużego garnka wlej zimną wodę i włóż kurczaka. Zacznij gotować
- kiedy zbiorą się szumowiny, zbierz je z powierzchni wody
- kiedy woda się zagotuje zmniejsz ogień i dodaj przygotowane wcześniej warzywa
- jedną cebulę zostaw w łupinie, a drugą pokrój w dość cienkie plastry i opal je nad palnikiem lub na patelni (cebula musi być trochę przypalona)
- do gotującego się bulionu dodaj przygotowane cebule, pomidora i liść kapusty
- dodaj liść laurowy, pieprz, sól, ziele angielskiego
- rosół musi się gotować na małym ogniu przez kilka godzin
- po około 2-3 godzinach rosół przecedź
- z rosołu warto zachować ugotowane mięso oraz twardsze warzywa jak marchewka czy pietruszka.
I gotowe! Jeśli spodobał ci się nasz przepis na szybkie brownie, to koniecznie sprawdź, jak przygotować pyszne kotlety schabowe oraz rosół.
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl