Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wszystko jasne.

Donald Trump 47. prezydentem Stanów Zjednoczonych

Dodaj to do wody, a unikniesz brzydkiego zapachu podczas gotowania kalafiora

1

Lubisz gotowany kalafior, ale zapach podczas jego przyrządzania cię zniechęca? Poznaj sprawdzone metody na zniwelowanie nieprzyjemnego zapachu w czasie gotowania.

Dodaj to do wody, a unikniesz brzydkiego zapachu podczas gotowania kalafiora
Jak gotować kalafior? (Adobe Stock, Ольга Симонова)

Kalafior jest jednym z warzyw, które chętnie wybieramy jako dodatek do dań. Jego delikatny smak i bogactwo wartości odżywczych sprawiają, że idealnie pasuje do wielu potraw. Jednak podczas gotowania kalafiora powstaje intensywny zapach, który może zniechęcić do przygotowywania tego warzywa. Jak gotować kalafior, by nie wydzielał się nieprzyjemny zapach? Oto kilka sposobów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Polej sosem serowym i zapiecz. Ten kalafior nie ma sobie równych

Jak gotować kalafior, by uniknąć nieprzyjemnego zapachu?

Istnieje kilka sprawdzonych sposobów na to, aby pozbyć się intensywnego zapachu podczas gotowania kalafiora. Pierwszym z nich jest wykorzystanie sody oczyszczonej. Wystarczy do gotującej się wody wsypać odrobinę sody. Dzięki temu prostemu trikowi zapach kalafiora znacząco się zmniejsza. Soda działa również jako środek wybielający, co sprawia, że kalafior po ugotowaniu prezentuje się apetycznie.

Kolejnym sposobem na uniknięcie brzydkiego zapachu jest dodanie do wody odrobiny mleka. Ta metoda nie tylko neutralizuje niepożądane zapachy, ale i delikatnie podkreśla smak kalafiora. Jeśli nie masz pod ręką mleka, do gotującego się kalafiora możesz dodać także kilka kropli soku z cytryny lub szczyptę gałki muszkatołowej, które również zneutralizują zapach.

Jeśli mimo wszystko zapach gotowanego kalafiora jest dla ciebie zbyt intensywny, warto zastosować alternatywne metody jego przygotowania. Jedną z nich jest użycie rękawa do pieczenia. Dzięki tej metodzie można uniknąć rozpowszechniania się zapachu po całym domu. Kalafior należy umieścić w rękawie, dodać nieco wody, szczelnie zamknąć i piec w piekarniku, aż się zarumieni. W ten sposób nie tylko zachowujemy smak warzywa, ale również eliminujemy problem zapachu.

Dlaczego warto jeść kalafior?

Kalafior zawiera wiele witamin z grupy B, witaminę C oraz witaminę K, które wspierają układ odpornościowy i działają przeciwutleniająco. Kalafior jest szczególnie polecany dla osób dbających o zdrową dietę z uwagi na zawartość błonnika, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości. Dodatkowo jest niskokaloryczny, co czyni go idealnym wyborem dla osób chcących zachować smukłą sylwetkę.

Autor: MABD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić