Domek Baby Jagi? Brzmi strasznie... Ale w rzeczywistości to bardzo słodki przysmak rodem z PRL-u. Dzieci go uwielbiają za niesamowity, kremowo-kakaowy smak. Przenieś się w czasie już dziś! Smacznego!
Domek Baby Jagi. Składniki:
- 40-50 dag twarogu (powinien być 3-krotnie zmielony)
- 3-4 łyżki cukru pudru + można dodać 1 łyżkę ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy
- 100 g masła
- 2 łyżki kakao herbatniki kakaowe lub jasne typu petit beurre
- polewa czekoladowa i biała (mogą być gotowe) - można też rozpuścić w osobnych miseczkach białą i gorzką czekoladę z niewielką ilością śmietanki 30%
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Domek Baby Jagi. Wykonanie:
- Ser miksujemy z cukrem i stopionym masłem.
- Dzielimy masę na dwie części.
- Do jednej dodajemy kakao.
- Na dużym kawałku folii aluminiowej układamy mniejszy od niej prostokąt z herbatników (3 x 6 ciastek).
- Smarujemy herbatniki białą masą serową.
- Przykrywamy je drugą warstwą herbatników i nakładamy kakaową masę serową.
- Podnosimy folię z obu stron i składamy z ciasta "chatkę", zaciskamy mocno u góry brzegi folii.
- Odstawiamy ciasto na noc do lodówki.
- Następnego dnia wyjmujemy je z folii, oblewamy polewą, kroimy w plastry.
- Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl