Przygotowanie puszystej i aromatycznej chałki jest wbrew pozorom bardzo łatwe, wystarczy dobrze wyrobić ciasto. Maślana domowa chałka najlepiej smakuje z owocami, konfiturą lub po prostu z masłem. Pamiętaj, że ciasto możesz formować w różne kształty, zamiast jednej dużej chałki możesz przygotować kilka mniejszych.
Przepis na domową chałkę. Składniki:
- 250 ml ciepłego mleka
- 30 g drożdży
- pół kg mąki pszennej + 1 łyżka mąki do zaczynu
- 5 łyżek cukru
- 3 żółtka
- 80 g masła
- szczypta soli
do kruszonki:
- 60 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 40 g masła
Czytaj także: Smażone oreo w cieście. Specjalność Kendall Jenner
Przepis na domową chałkę. Wykonanie:
- zacznij od przygotowania zaczynu: w misce ucieraj 2 łyżki cukru z drożdżami, po chwili dodaj ciepłe mleko i łyżkę mąki, wszystko dokładnie wymieszaj łyżką
- zaczyn przykryj ręcznikiem i odstaw na 15 min
- następnie do zaczynu dodaj żółtka, mąkę, rozpuszczone masło, szczyptę soli, resztę cukru i zagnieć ciasto
- ciasto ponownie odłóż na ok. 15 min
- gdy ciasto odpoczywa przygotuj kruszonkę: mąkę, masło i cukier ugnieć w misce i włóż do lodówki
- kiedy ciasto na chałkę już wyrośnie, podziel je na dwie części lub trzy części i formuj warkocz
- gotową chałkę odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut
- po tym czasie chałkę posmaruj żółtkiem i posyp kruszonką
- wstaw chałkę do nagrzanego piekarnika do 175 st. C i piecz ok 25 minut
Zobacz także: Szarlotka królewska bez pieczenia
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl