Nic dziwnego, że bubble tea zyskuje coraz większą popularność w Polsce. Ten pochodzący z Tajwanu napój intryguje aromatem słodkiej herbaty, a przede wszystkim żelowymi, uzależniającymi kuleczkami z manioku, czyli tapioki. Nie oznacza to jednak, że to propozycja tylko dla miłośników herbaty - do bubble tea można dodać wszystko, czego dusza zapragnie, tworząc napój idealny.
Niestety, bubble tea, które można dostać w kawiarniach i przy specjalnych stoiskach, jest z reguły bardzo drogie. Tu z pomocą nadchodzi Katarzyna Bosacka, która opracowała prosty i tani przepis na to cudo. Koszt stworzenia jednej szklanki nie powinien wynieść więcej niż 50 gr.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na bubble tea za 50 groszy wg. Katarzyny Bosackiej. Potrzebne składniki
- 1 dzbanek dowolnej, mocnej esencji herbacianej (np. zielonej, czarnej albo owocowej)
- Syrop owocowy, najlepiej domowy
- 100 g kulek z tapioki (można dostać w dziale ze zdrową żywnością lub kuchniami świata)
- 1 szklanka wody
Przepis na bubble tea za 50 groszy wg. Katarzyny Bosackiej. Sposób przygotowania
- Tapiokę gotuj przez około 40 minut do momentu, aż kulki staną się całkowicie przeźroczyste. Odstaw do wystygnięcia
- W wysokiej szklance umieść 3 łyżki gotowej tapioki, zalej syropem owocowym w dowolnej ilości, zależnie od pożądanego stopnia słodkości
- Dolej esencję herbacianą i dopełnił wodą. Możesz dodać lodu
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.