Choć smak "mcdonaldowego" cheeseburgera czy Big Maca jest trudny do podrobienia, to przy dobrych chęciach da się to zrobić. Takie danie możemy przygotować również w domu - i to znacznie zdrowiej, ze świeżych składników.
Przepis na burgery a'la McDonald's nie należy do najprostszych, zawartych jest w nim wiele składników. Jeśli jednak uda nam się oddać smak popularnego fast foodu - możemy być z siebie dumni.
Czytaj także:
Cheeseburgery jak z McDonalda - składniki
- Bułki hamburgerowe (lub kajzerki)
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 jajka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- Łyżka musztardy
- Łyżeczka sosu Worcester (w ostateczności maggi)
- Łyżeczka zimnej wody
- 2 ogórki konserwowe
- Plasterek sera tostowego
- Sałata lodowa
- Musztarda
- Ketchup
- Sól i pieprz
Cheeseburgery jak z McDonalda - sposób przygotowania
- Wrzucamy mięso do miski, następnie na tarce ścieramy jedną cebulę oraz czosnek, kroimy drobno sałatę
- Wbijamy do środka jajka, dodajemy sos Worcester oraz łyżkę musztardy i łyżeczkę wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Starannie ugniatamy wszystkie składniki, aż stworzą jedną zwartą masę
- Z tak przygotowanego mięsa formujemy niewielkie kule, które następnie rozpłaszczamy, smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju, ewentualnie dociskając mięso do patelni, by bardziej się skurczyło.
- Bułki podpiekamy na chwilę w opiekaczu lub na patelni. Kroimy drugą cebulę w kostkę oraz ogórki konserwowe w paski. Na dolnej połowie bułki kładziemy mięso.
- Na mięsie rozkładamy ser tostowy, plasterki ogórka, cebulę i sałatę. Górą połówkę bułki smarujemy ok jedną łyżką musztardy i keczupu. Ściskamy obie połowy.
- Gotowe, smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: