Domowe ciastka oreo są bardzo proste w przygotowaniu, ale mogą zabrać sporo czasu. Jeśli planujesz podać je na jakiejś imprezie lub uroczystości, to za pieczenie zabierz się dzień wcześniej. Krem waniliowy musi dobrze stężeć, aby ciastka odpowiadały smakiem oryginałom.
Przepis na domowe Oreo. Potrzebne składniki:
Ciastka:
- 225 g miękkiego masła
- 250 g mąki uniwersalnej
- 200 g cukru
- 2 duże jajka
- 150 g ciemnego kakao
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Nadzienie:
- 35 g białej czekolady
- 35 ml śmietanki (30 lub 36%) i 60 ml schłodzonej śmietanki
- ekstrakt z wanilii
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny
Przepis na domowe Oreo. Sposób przygotowania:
- w dużej misce wymieszaj mikserem masło z cukrem i solą na puszystą masę
- dodaj jajka i ponownie zmiksuj
- do miski przesiej mąkę, kakao i sodę oczyszczoną i wymieszaj na jednolitą masę
- ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę
- podziel ciasto i wałkuj każdy kawałek na dość grube płaty
- wycinaj ciastka z pomocą małej okrągłej foremki lub kieliszka do szampana
- ciastka wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- ciastka piecz piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 15 minut
- po wyjęciu z piekarnika ciastka muszą całkiem ostygnąć
- białą czekoladę połam na małe kawałki
- 35 ml śmietanki podgrzej (ale nie zagotuj)
- śmietanką zalej czekoladę i wymieszaj, aż czekolada się rozpuści
- dodaj esencję waniliową, przykryj folią i wstaw na godzinę do lodówki
- chłodzoną masę czekoladową połącz z resztą śmietanki kremówki i zmiksuj na gęsty krem.
- na połowę ciasteczek nałóż po łyżeczce nadzienia
- przykryj ciasteczka i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny
- gdy krem zgęstnieje, nałóż drugą połówkę ciasteczka.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl