Irysy to dla wielu osób smak dzieciństwa. Największą popularnością cieszyły się w czasach PRL-u, kiedy w sklepach nie było tak dużego wyboru, jak dzisiaj. Wyjątkowy smak tych cukierków jednak rekompensował wszystko. Występowały w kilku wariantach smakowych - niektórzy lubili klasyczne śmietankowe, inni zajadali się cukierkami z kakao albo sezamem. Jeśli macie ochotę na sentymentalną podróż, możecie przygotować irysy w domu. Wystarczy kilka składników.
Czytaj także: Pączki ziemniaczane. Doskonały przepis na karnawał
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Szybki przepis na obiad. Kotlety lwowskie
Przepis na cukierki irysy jak z PRL-u. Potrzebne składniki
- 250 g cukierków typu krówka
- 15 ml mleka
- Łyżka masła
- Opcjonalnie sezam/kakao/mak
Przepis na cukierki irysy jak z PRL-u. Sposób przygotowania
- Przygotuj formę do cukierków - to może być specjalna foremka, ale sprawdzi się także np. forma do lodu. Wysmaruj ją dokładnie masłem
- Krówki wrzuć do rondelka i rozpuść na małym ogniu. Cały czas mieszaj, żeby masa się nie przypaliła
- Kiedy powstanie gęsta masa, dolej do niej mleko i dodaj ulubiony składnik - łyżkę sezamu, kakao albo maku
- Wszystko dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia
- Masę przelej do foremek. Postaraj się to zrobić szybko, żeby nie zdążyła zastygnąć
- Odłóż do ostygnięcia i gotowe!
Czytaj także: Magda Gessler zdradziła przepis na de Volaille'a. Oryginalna receptura pochodzi z XVIII wieku!