W lecie łatwiej o świeże owoce niż przez pozostałą część roku. Jednym z najpopularniejszych są truskawki i to właśnie z nich przygotujemy nasze lody. Taki deser – bez wykorzystania aromatów smakowych czy sztucznych barwników – jest często zdrowszy niż propozycje w sklepach.
Przepis na domowe lody. Potrzebne składniki
- 2 szklanki gęstej śmietany 30-procentowej
- 2 szklanki truskawek
- 2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
Przeczytaj także: Domowe lody. Przepis na pyszny deser z kilku składników
Przepis na domowe lody. Sposób przygotowania
- Dokładnie umyj truskawki pod bieżącą wodą. Następnie delikatnie usuń ich szypułki.
- Tak przygotowane truskawki umieść w misce lub blenderze, a następnie blenduj je tak długo, aż uzyskasz zupełnie gładką substancję.
- Dodaj do truskawek mleko i śmietanę, całość miksuj, aż wszystkie składniki się połączą.
- Przelej masę do foremek lub naczynia, które można będzie umieścić w zamrażarce.
- Wstaw lody do zamrażarki na minimum 6 godzin. Pamiętaj, żeby mieszać je co godzinę, aby na powierzchni nie wytworzyły się kryształki.
Przeczytaj także: Domowe lody w 5 minut. Nie potrzebujesz maszyny
Twoje lody truskawkowe są gotowe. Będą najlepiej smakowały z polewą czekoladową, świeżymi owocami albo bitą śmietaną. Smacznego!