Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Ewelina Kolecka
Ewelina Kolecka | 

Domowe lody. Przepis na pyszny deser z kilku składników

5

Termometr wskazuje coraz wyższą temperaturę, więc zaczynamy nabierać ochoty na lody. Chociaż wiele osób nie wyobraża sobie bez nich lata, mało kto decyduje się na ich samodzielne przygotowanie. Warto spróbować i przekonać się, że to łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać!

Domowe lody. Przepis na pyszny deser z kilku składników
Przygotowanie lodów domowej roboty nie wymaga wielkich nakładów pracy (Getty Images, Bartosz Luczak)

Do zrobienia lodów domowej roboty wystarczy tylko kilka składników. Przygotowując taki deser samodzielnie, zyskujemy większy wpływ na skład i smak naszego posiłku, niż kiedy nabywamy gotowy produkt w sklepie. Tylko od nas zależy stopień słodkości i rodzaj dodatków.

Przepis na domowe lody. Potrzebne składniki

  • 30-procentowa śmietanka kremowa (500 ml)
  • 4 duże żółtka jajka
  • 2 szklanki cukru – najlepiej sprawdzi się drobny
  • pół litra pełnego mleka

Przeczytaj także: Karpatka bez pieczenia. Prosty przepis na deser

  • bita śmietana
  • dla dorosłych: wybrany likier smakowy
  • świeże owoce (truskawki, winogrona, maliny, jagody, brzoskwinie)
  • ekstrakt z wanilii
  • wiórki kokosowe

Domowe lody: sposób przygotowania

  • Przygotuj naczynie, a następnie zetrzyj w nim żółtka z cukrem.
  • W oddzielnym garnuszku zagotuj mleko. Kiedy będzie gotowe, ostrożnie wlej je do naczynia z żółtkami i cukrem, jednocześnie mieszając zawartość.
  • Całość mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy i nie przestawaj, dopóki nie ostygnie.
  • Kiedy masa ostygnie, w oddzielnym naczyniu ubij śmietankę. Gotowy produkt dodaj do mleka i dokładnie wymieszaj.
  • Ponownie odczekaj, aż zawartość naczynia wystygnie, jednocześnie cały czas mieszając. Następnie włóż produkt do zamrażarki.
  • Przez kolejne 3-4 godziny wyjmuj lody co pół godziny, mieszaj kilka minut, a następnie znów odstawiaj do zamrażarki. W ten sposób unikniesz wytworzenia się na powierzchni kryształków lodu.

Twoje domowe lody są już gotowe. Przed ostatecznym podaniem deseru warto dodać do niego jeden lub kilka z zaproponowanych wcześniej dodatków. Smacznego!

Zobacz też: Sos beszamelowy. Idealny w kuchni

Zobacz także: Sos beszamelowy. Idealny w kuchni
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Groźna sytuacja na pokładzie samolotu. Ursula von der Leyen udzieliła pierwszej pomocy pasażerowi
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić