Do zrobienia lodów domowej roboty wystarczy tylko kilka składników. Przygotowując taki deser samodzielnie, zyskujemy większy wpływ na skład i smak naszego posiłku, niż kiedy nabywamy gotowy produkt w sklepie. Tylko od nas zależy stopień słodkości i rodzaj dodatków.
Przepis na domowe lody. Potrzebne składniki
- 30-procentowa śmietanka kremowa (500 ml)
- 4 duże żółtka jajka
- 2 szklanki cukru – najlepiej sprawdzi się drobny
- pół litra pełnego mleka
Przeczytaj także: Karpatka bez pieczenia. Prosty przepis na deser
- bita śmietana
- dla dorosłych: wybrany likier smakowy
- świeże owoce (truskawki, winogrona, maliny, jagody, brzoskwinie)
- ekstrakt z wanilii
- wiórki kokosowe
- wiórki czekoladowe
Przeczytaj także: Przepis na bardzo prosty deser. Ostatni składnik tego sernika wybierasz sam
Domowe lody: sposób przygotowania
- Przygotuj naczynie, a następnie zetrzyj w nim żółtka z cukrem.
- W oddzielnym garnuszku zagotuj mleko. Kiedy będzie gotowe, ostrożnie wlej je do naczynia z żółtkami i cukrem, jednocześnie mieszając zawartość.
- Całość mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy i nie przestawaj, dopóki nie ostygnie.
- Kiedy masa ostygnie, w oddzielnym naczyniu ubij śmietankę. Gotowy produkt dodaj do mleka i dokładnie wymieszaj.
- Ponownie odczekaj, aż zawartość naczynia wystygnie, jednocześnie cały czas mieszając. Następnie włóż produkt do zamrażarki.
- Przez kolejne 3-4 godziny wyjmuj lody co pół godziny, mieszaj kilka minut, a następnie znów odstawiaj do zamrażarki. W ten sposób unikniesz wytworzenia się na powierzchni kryształków lodu.
Twoje domowe lody są już gotowe. Przed ostatecznym podaniem deseru warto dodać do niego jeden lub kilka z zaproponowanych wcześniej dodatków. Smacznego!
Zobacz też: Sos beszamelowy. Idealny w kuchni
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.