Domowe paluszki rybne są wyjątkowo chrupiące, sycące i po prostu pyszne! Zrobione z dobrej jakości ryby są także pełne witamin i minerałów, niezbędnych szczególnie w okresie zimowym. Paluszki rybne przyrządza się łatwo i ekspresowo – z tym daniem poradzi sobie każdy, nawet początkujący kucharz.
Czytaj także: Kotlety z kalafiora. Zdrowy i szybki obiad
Domowe paluszki rybne – potrzebne składniki:
- Ok. 500 g filetów z białej ryby (najlepiej sprawdzi się dorsz)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 jajko
- Sól
- Pieprz
- Dodatkowe przyprawy wedle uznania, np. pieprz cytrynowy, papryka, czosnek granulowany (opcjonalnie)
- Olej do smażenia
Czytaj także: Oczyszcza płuca. To przepis naszych babć
Domowe paluszki rybne – sposób przygotowania:
- Rybę umyj i osusz. Jeśli ma skórę, zdejmij ją
- Filety pokrój w paski
- Plasterki posyp lekko solą i pieprzem z każdej strony
- Na osobnych talerzach przygotuj: mąkę, bułkę i roztrzepane jajo
- Mąkę możesz wymieszać z przyprawami (opcjonalnie)
- Plasterki ryby obtaczaj po kolei w mące, jajku, a na koniec w bułce
- Na patelni rozgrzej olej
- Paluszki smaż do zrozumienia z każdej strony
Voila! Pyszny obiad gotowy. Domowe paluszki rybne podawaj z frytkami lub np. z puree ziemniaczanym i surówkami. Nieusmażone paluszki można z powodzeniem zamrozić i przechowywać w zamrażarce do ok. 2 tygodni. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.