Ptasie mleczko to słodka pianka oblana czekoladą. W wersji domowej jest jeszcze smaczniejsze niż to dostępne w sklepach. Przepis można dowolnie modyfikować i stworzyć ptasie mleczko o swoim ulubionym smaku.
Czytaj także: Magda Gessler zdradziła przepis na de Volaille'a. Oryginalna receptura pochodzi z XVIII wieku!
Ptasie mleczko. Potrzebne składniki:
Pianka:
- 6 surowych białek - 200 g
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 krople aromatu śmietankowego
- 2 łyżki żelatyny
- 120 ml wrzątku
Czytaj także: Takich pierogów nie jadłeś. Nadzienie to hit!
Polewa:
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 7 łyżek śmietanki 30%
- płaska łyżka żelatyny
- 50 ml wrzątku
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Smacznego: przepis na krokiety z pieczarkami
- zacznij od przygotowania polewy
- do rondelka wlej śmietankę i dodaj masło, kakao oraz cukier
- podgrzewaj całość na średniej mocy palnika, cały czas mieszając
- do małej miski wsyp żelatynę i zalej odrobiną wrzątku
- wymieszaj aż żelatyna całkowicie się rozpuści
- gorącą żelatynę wlej do rondelka i wymieszaj
- polewę odstaw na bok i zabierz się za piankę
- dwie łyżki żelatyny zalej wrzątkiem
- mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do przestudzenia
- oddziel białka od żółtek (żółtka nie będą potrzebne)
- białka ubijaj stopniowo mikserem
- stopniowo dodawaj cukier (po łyżce)
- kiedy białka będą ubite, wlej sok z cytryny oraz aromat śmietankowy
- wymieszaj całość i dodaj przestudzoną żelatynę
- chwilę miksuj masę na minimalnych obrotach
- podłużną blaszkę do pieczenia wyłóż papierem
- wylej masę na blachę
- na piankę wylej czekoladową polewę
- ptasie mleczko umieść w lodówce do całkowitego stężenia
- jeśli chcesz mieć więcej czekolady, to wylej trochę także na spód, przed wyłożeniem pianki na blachę
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl