Domowy burger jest równie smaczny, jak ten z popularnej sieci fast-foodów. Wykonanie go nie zajmuje dużo czasu, a do jego zrobienia nie trzeba dużej ilości składników.
Domowy BigMac. Potrzebne składniki:
- 500 g wołowiny
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka Maggi
- 1 łyżeczka zimnej wody
- 2 małe jajka
- Sól i pieprz
- 2-3 ogórki konserwowe
- Sałata lodowa
- Kilka plasterków sera cheddar
- Olej
- Bułki do hamburgerów
- Sos do BigMaca (przepis znajdziesz tutaj)
Domowy BigMac. Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kosteczkę
- W dużej misce mieszamy mięso wołowe, musztardę, jajka, Maggi
- Dodajemy łyżkę zimnej wody, pieprz i sól oraz posiekaną cebulę i czosnek
- Wszystko dokładnie mieszamy
- Z masy mięsnej formujemy kule, które później spłaszczamy tworząc płaskie kotlety
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju i smażymy kotlety na złocisty kolor
- Drugą cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a ogórki w plasterki
- Bułkę przekrój na 3 części
- Na spód wyłóż porcję sałaty, pokrojoną cebulę i plaster sera cheddar
- Ser posmaruj łyżeczką sosu do BigMaca i nałóż usmażone mięso
- Burgera przykryj środkową częścią bułki, którą wcześniej wysmaruj sosem do BigMaca
- Wyłóż na nią cebulę, ser cheddar, 2 plasterki ogórka konserwowego i usmażone mięso
- Całość przykryj wierzchem bułki
I gotowe! Domowe BigMaki są równie smaczne i bardziej sycące niż te z popularnej sieci restauracji.
Zobacz także: Cudowne działanie przypraw. Zmniejszają skutki tłustej diety
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl