Przygotowanie domowego Big Maka jest bardzo proste, choć czasochłonne. Gotowy burger będzie zdrowszy, ale równie smaczny jak ten kupiony w McDonald's.
Domowy Big Mac. Potrzebne składniki:
- 500 g wołowiny
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka przyprawy Maggi
- 1 łyżeczka zimnej wody
- 2 małe jajka
- sól i pieprz
- 2-3 ogórki konserwowe
- sałata lodowa
- kilka plasterków sera cheddar
- olej
- bułki do hamburgerów
- domowy sos do Big Maca
Domowy Big Mac. Sposób przygotowania:
- cebulę posiekaj w drobną kosteczkę
- czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę
- w dużej misce wymieszaj mięso wołowe, musztardę, jajka oraz przyprawę Maggi
- dodaj łyżkę zimnej wody, pieprz i sól oraz posiekaną cebulę i czosnek
- wszystko dokładnie wymieszaj (najwygodniej będzie ręką)
- z masy mięsnej uformuj kule
- kule spłaszcz lekko i zrób kotlety
- na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju i smaż kotlety na złocisty kolor
- drugą cebulę pokrój w drobną kosteczkę
- ogórki pokrój w plasterki
- bułkę do hamburgera przekrój na 3 części
- na spód wyłóż porcję sałaty, pokrojoną cebulę i plaster sera cheddar
- ser posmaruj łyżeczką sosu do Big Maca
- na wierzch połóż usmażone mięso
- środkową część bułki posmaruj sosem i ułóż na kotlecie
- na bułkę wyłóż cebulę, ser cheddar, plasterki ogórka konserwowego i ponownie kotleta
- kotleta przykryj wierzchem bułki
Gotowe! Jeśli nie masz specjalnych bułek do hamburgerów, Big Maca możesz także wykonać w zwykłej, domowej bułce.
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: