Domowy lukier jest o wiele lepszy od tych, które można kupić w sklepach. Zawsze zrobisz taką ilość, jakiej potrzebujesz, a co więcej możesz taki lukier dowolnie zabarwić. Jeśli lubisz smakowe polewy to warto do niego dodać aromat.
Domowy lukier można zastosować do niemal każdego ciasta. Doskonale sprawdzi się także przy dekorowaniu pierniczków. Jeśli nie chcesz, aby twój lukier miał cytrynowy posmak to sok z cytryny zamień na mleko lub wodę.
Domowy lukier. Potrzebne składniki:
- 1 białko jaja kurzego
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy lukier. Sposób wykonania:
- cukier puder przesiej do niewielkiego naczynia
- do drugiej większej miski wbij białko jajka
- zacznij powoli ubijać białka na wolnych obrotach miksera
- do białka dodaj sok z cytryny (jeśli wolisz: mleko lub wodę)
- następnie zacznij stopniowo dodawać też przesiany cukier
- lukier należy miksować przez ok. 10 minut
- uzyskana masa powinna być gładka i lśniąca
- jeśli chcesz uzyskać kolorową polewę, domieszaj na tym etapie odrobinę barwnika spożywczego
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.