Zapiekanki to tani i szybki pomysł na obiad dla całej rodziny. Można je przygotować ze wszystkiego: makaronu, ziemniaków czy ryżu. Częste dodatki to mięso i warzywa. Można także przygotować sos i dodać dowolny ser, nawet biały.
Czytaj także: Przyrządź placki ziemniaczane jak prawdziwy MasterChef. Wystarczy jeden niecodzienny dodatek
Najlepszą zapiekanką jest zdecydowanie ta z makaronu i mięsa mielonego. Jest bardzo prosta w wykonaniu i można zrobić ją z każdego rodzaju makaronu. Chętni mogą ją także trochę zmodyfikować i dorzucić do środka ulubione warzywa, np. pokrojoną marchewkę, dynię lub cukinię.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Potrzebne składniki
- 2 cebule
- olej
- 50 dag mielonego mięsa
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 35 dag grubszego makaronu, np. świderki, rurki
- oregano
- papryka słodka mielona
- sól, pieprz
- 20 dag startego żółtego sera
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Sposób przygotowania
- Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę.
- Podsmaż na patelni z 2 łyżkami oleju.
- Dodaj mielone mięso i smaż je ok. 10 minut.
- Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
- Czosnek dodaj do mielonego mięsa.
- Do mielonego mięsa dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy.
- Wymieszaj i duś na niedużym ogniu ok. 10 minut.
- Makaron wsyp na osolony wrzątek i gotuj do czasu, aż będzie półmiękki.
- Odcedź makaron, przelej zimną wodą.
- Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem.
- Wsyp do naczynia makaron i wyłóż warstwę mięsa.
- Całość posyp żółtym serem i zapiekaj ok. 20 minut w 180 st. Celsjusza.
I gotowe. Smacznego!