Prażuchy ziemniaczane to staropolskie danie, które powstaje z ziemniaków i mąki. Najpopularniejsze jest na Lubelszczyźnie. Najczęściej prażuchy podawane są ze skwarkami z zsiadłym mlekiem lub maślanką.
Prażuchy. Potrzebne składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 50 g mąki pszennej lub gryczanej
- szczypta soli
- opcjonalnie: boczek, skwarki, pietruszka
Prażuchy. Sposób wykonania:
- ziemniaki ugotuj z odrobiną soli
- gdy ziemniaki będą miękkie odlej większość wody; zostaw w garnku około 1 szklanki wody
- ziemniaki rozgnieć dokładnie tłuczkiem i posyp mąką
- całość przykryj i paruj przez około 5 min
- ziemniaki z mąką zdejmij z ognia i bardzo dokładnie wymieszaj, do momentu aż masa będzie gęsta i kleista
- łyżką zanurzoną w tłuszczu nabieraj masę ziemniaczaną i wykładaj na talerz
- prażuchy podawaj z podsmażonym boczkiem lub posypane świeżą pietruszką
Zobacz także: Wyborny łosoś pieczony na szpinakowym łożu. Przepis palce lizać
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: