Pad thai najczęściej jest podawany z krewetkami. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby owoce morza zastąpić kurczakiem, wołowiną czy w wersji wegetariańskiej – tofu. W zależności od naszych upodobań możemy również przygotować pad thai w wersji łagodnej lub ostrej.
Domowy pad thai: potrzebne składniki
- paczka makaronu ryżowego
- 100 gram kiełków roślinnych
- 2 jajka
- 1 mała cebula
- 200 gram zielonej fasolki szparagowej
- posypka orzechowa
- 1 limonka
- 3 łyżki oleju roślinnego
- garść szczypiorku
Przeczytaj także: Pomysł na szybki obiad. Prosty przepis na risotto pomidorowe
Domowy pad thai: sposób przygotowania
- Pokrój mięso na drobne kawałki i usmaż na patelni. Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, dodaj pikantną przyprawę.
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Weź patelnię i dokładnie rozsmaruj na niej olej. Następnie przygotuj omlet z dwóch jajek.
- Dokładnie umyj, a następnie posiekaj cebulę. Następnie oczyść fasolkę szparagową i tak przygotowane warzywa smaż, dopóki się nie zarumienią.
- Umieść na głębokiej patelni omlet, mięso, fasolkę, cebulę i makaron, a następnie podgrzej, jednocześnie dokładnie mieszając.
Przeczytaj także: Spaghetti z cukinii z pomidorkami. Przepis na prosty obiad
Potrawa jest gotowa do jedzenia. Przed podaniem pad thaia dodaj do niego świeże kiełki, szczypiorek oraz garść posypki orzechowej. Jeśli masz ochotę, możesz dodać sos sojowy.